Trump se implică în chestiunea Hong Kong

Trump se implică în chestiunea Hong Kong
Posibilă întâlnire între preşedinţii american şi chinez
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O adunare a forţelor de ordine chineze a fost observată joi, 15 august 2019, de către un jurnalist AFP, la câţiva kilometri de frontiera Hong Kongului, iar preşedintele american Donald Trump a îndemnat Beijingul să acţioneze "cu umanitate" faţă de manifestaţii, în fosta colonie britanică, relatează AFP.

Forţe chineze, aparent din cadrul poliţiei, erau adunate joi pe un stadion la Shenzhen, metropolă situată la porţile teritoriului autonom Hong Kong, a constatat un jurnalist AFP. Bărbaţi în uniformă - care puteau fi câteva mii - erau înconjuraţi de camioane şi blindate de transport de trupe. Jurnalistul AFP i-a văzut pe bărbaţi defilând şi antrenându-se pe jos, în timp alţii circulau cu motocicleta în afara stadionului, situat la mai puţin de şapte kilometri de frontiera Hong Kongului. Motivul prezenţei lor la stadion era necunoscut, însă Beijingul a lăsat să planeze în ultimele zile spectrul unei intervenţii în vederea restabilirii ordinii în fosta colonie, iar presa de la Beijing a difuzat înregistrări video în care apar convoaie militare ce se îndreaptă către Shenzhen.

În faţa riscului unei intervenţii, preşedintele american a exercitat presiuni asupra Chinei, legând cele două dosare fierbinţi - diplomatic (criza de la Hong kong) şi economic (negocierile comerciale).

"În China, milioane de locuri de muncă dispar pentru a se duce în ţări care nu sunt supuse taxelor vamale. Mii de întreprinderi părăsesc ţara. Bineînţeles că China vrea să încheie un acord (cu Statele Unite). Să lucreze cu umanitate cu Hong Kongul mai întâi", a avertizat el. La scurt timp după aceea, în alt mesaj postat pe Twitter, pe alt ton, el a dat asigurări că preşedintele chinez Xi Jinping ar putea să dea dovadă de această umanitate, sugerând în trecere o "întâlnire în persoană". Anterior, un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane a îndemnat Beijingul "să respecte înaltul grad de autonomie" al fostei colonii britanice. Franţa, prin vocea ministrului său de Externe, Jean-Yves Le Drian, s-a declarat miercuri "profund ataşată respectării integrale" a garanţiilor oferite Hong Kongului prin acest statut de autonomie.

Aceste declaraţii intervin după ce China a crescut cu un nivel avertismentele, în urma unor incidente, marţi, cărora le-au fost victime doi dintre cetăţenii săi. "Condamnăm cu cea mai mare fermitate aceste acte cvasiteroriste", a declarat Xu Luying, purtător de cuvânt al Biroului Afacerilor Hong Kongului şi Macao în cadrul Guvernului chinez. Marţi, doi chinezi de pe continent au fost bătuţi, în a cincea zi a unei mobilizări fără precedent pe aeroportul de la Hong Kong, unde traficul a fost extrem de perturbat. Aceasta era a doua oară, săptămâna aceasta, când China asimila manifestaţiile "terorismului".

Mişcarea în favoarea democraţiei, în care milioane de persoane au ieşit în stradă, a început în iunie de la respingerea unui proiect de lege local care autoriza extrădările către China. Ea şi-a extins în mod considerabil revendicările, denunţând un recul al libertăţilor şi amestecul regimului comunist.

Citit 613 ori Ultima modificare Joi, 15 August 2019 15:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.