Turcia, operaţiuni împotriva kurzilor din Siria

Turcia, operaţiuni împotriva kurzilor din Siria
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ministerul Apărării turc a anunţat că a încheiat pregătirile în vederea lansării unei operaţiuni militare împotriva unei miliţii kurde în nord-estul Siriei, pe fondul confuziei de la Washington, în contextul în care administraţia preşedintelui american Donald Trump a părut să lase cale liberă unei astfel de incursiuni, informează AFP.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan afirmase luni că o ofensivă a Ankarei împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG) în nord-estul Siriei ar putea interveni în orice moment, după ce primise ceea ce părea să fie undă verde din partea omologului său american Donald Trump. Dar preşedintele american, care a dat impresia că a trădat YPG, aliatul Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic, şi-a nuanţat poziţia, la presiunea internaţională şi a propriei tabere republicane, avertizând Turcia împotriva oricăror excese. "Dacă Turcia va face ceva ceea ce eu voi considera, în marea mea şi inegalabila înţelepciune, că a depăşit limitele, voi distruge şi nimici complet economia Turciei", a avertizat Trump.

Turcia susţine că ofensiva sa vizează "curăţarea" frontierei sale de "terorişti" şi stabilirea unei zone de securitate unde speră să instaleze o mare parte din cei 3,5 milioane de refugiaţi sirieni pe care îi adăposteşte în prezent.

Citit 1644 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2019 16:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.