Irakul, în pragul unui „război devastator”, după ce un general iranian de top a fost ucis de americani

Irakul, în pragul unui „război devastator”, după ce un general iranian de top a fost ucis de americani
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Qasem Soleimani, unul dintre cei mai periculoși generali iranieni, a fost ucis în Irak, la ordinul lui Donald Trump. El era comandantul unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, specializată în operaţiuni externe clandestine. Autorităţile de la Teheran au calificat drept o „escaladare extrem de periculoasă” uciderea lui Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak, iar ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat să „răzbune” moartea lui Soleimani, informează AFP.

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu. Premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi a estimat vineri că raidul american, în urma căruia au fost ucişi generalul irakian Qassem Soleimani şi locotenentul său în Irak, Abou Mehdi al-Mouhandis, va „declanşa un război devastator în Irak”, scrie AFP. Şeful mişcării şiite libaneze Hezbollah, marele aliat al Iranului, a promis vineri „pedeapsa dreaptă” pentru „asasinii” responsabili de moartea generalului iranian.

La puţin timp după operaţiune, Pentagonul a anunţat că preşedintele american Donald Trump a dat chiar el ordinul de a fi ucis Soleimani. Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul 2 în Hachd al-Chaabi, o coaliţie paramilitară majoritar pro-Iran, de acum integrată în statul irakian, a murit de asemenea în acest bombardament. Este vorba despre cea mai importantă operaţiune de „decapitare” condusă vreodată de Statele Unite, de mai mare amploare decât cele în care au fost ucişi Abu Bakr al-Baghdadi sau Osama Ben Laden, şefii grupărilor Stat islamic (SI) şi Al-Qaida, a comentat Phillip Smyth, specialist american în grupările şiite armate. În timp ce ministrul iranian al Afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a văzut în aceasta „o escaladare extrem de periculoasă şi imprudentă”, un fost şef al Gardienilor revoluţiei, Mohsen Rezai, a promis că „răzbunarea contra Americii” va fi „teribilă”.

De mai mulţi ani, Bagdadul este prins între cei doi mari aliaţi ai săi, american şi iranian. Lovitura americană de vineri dimineaţa vine în urma atacului de marţi asupra ambasadei americane din Bagdad, în Zona verde ultrasecurizată, dar şi a unei serii de atacuri contra diplomaţilor şi soldaţilor săi, care durează de mai multe săptămâni. Nerevendicate, atacurile au fost atribuite de Washington forţelor pro-Iran din Irak. „La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive, pentru a proteja personalul american în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani”, a transmis Pentagonul, într-un comunicat.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat să „răzbune” moartea generalului şi a decretat doliu naţional timp de trei zile. „Martiriul este recompensa pentru munca sa neobosită din toţi aceşti ani. Dacă Dumnezeu o vrea, opera şi drumul său nu se vor opri aici, iar o răzbunare implacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au pătat mâinile de sângele său şi de al altor martiri", a scris ayatollahul Khamenei pe Twitter.

Qasem Soleimani se afla în apropiere de aeroportul internațional din Bagdad, când convoiul său a fost lovit de rachete. În vârstă de 62 de ani, el dobândise un statut de celebritate acasă și în străinătate, după ce a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui, puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe, în ultimele două decenii.

Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat vineri că uciderea generalului Soleimani va amplifica tensiunile în Orientul Mijlociu, relatează site-ul agenției Reuters, citând agenția de știri RIA. Totodată, Rusia a transmis „sincere condoleanţe poporului iranian”.

Ambasada SUA la Bagdad a emis, vineri, o alertă de securitate, la câteva ore după ce americanii l-au ucis pe Soleimani. Cetățenii americani sunt somați să părăsească imediat Irakul, de teama unor atacuri, după ce Iranul a anunțat că va răzbuna moartea generalului. Franța a recomandat cetățenilor săi aflați în Iran să evite locurile publice, iar Guvernul de la Haga a îndemnat cetățenii olandezi să părăsească Bagdadul, conform Reuters.

În urma anunţului decesului generalului iranian, preţul petrolului a crescut, vineri, cu peste 4 la sută la bursele electronice din Asia.

Foto CNN

Citit 1611 ori Ultima modificare Vineri, 03 Ianuarie 2020 16:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.