Harta lui Trump stârneşte furie în Palestina

Harta lui Trump stârneşte furie în Palestina
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Planul prin care președintele american Donald Trump vrea sa rezolve unul dintre cele mai vechi conflicte din lume a stârnit proteste imediat ce a fost prezentat. Este vorba despre planul de pace pentru Israel și Palestina, care prezintă Ierusalimul drept „capitala indivizibilă a Israelului”.

Harta trasată sub coordonarea ginerelui liderului de la Casa Albă prevede un stat palestinian cu capitala la periferia Ierusalimului şi recunoaşterea coloniilor israeliene din teritoriile ocupate. Acestea sunt considerate ilegale, potrivit dreptului internațional. Doar Israelul este încântat de aceste idei.

Viziunea de pace a președintele Statelor Unite a adus doar furie în rândul palestinienilor. Avându-l alături de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, Donald Trump și-a prezentat planul la Casa Albă - un plan prin care i-a oferit aliatului său aproape tot ce își dorea.

Planul este rezultatul muncii ginerelui și consilierului lui Donald Trump, Jared Kushner. Acesta propune crearea unui stat palestinian cu capitala în ceea ce președintele american a numit „Ierusalimul de Est”, promițând în același timp că Ierusalimul va rămâne capitala indivizibilă a Israelului. Așadar, palestinienii ar urma să se mulțumească cu periferia orașului sfânt. Planul recunoaște coloniile israeliene din Cisiordania, zonă care pe harta trasată de Kushner apare ca un mozaic de teritorii ce aparțin ambelor părți. Donald Trump le-a promis palestinienilor că, dacă vor fi de acord cu el, vor beneficia de investiţii de 50 miliarde de dolari. Pe harta prezentată de administrația americană este marcată o viitoare zonă industrială palestiniană, în plin deșert.

Uniunea Europeană și-a reafirmat angajamentul „ferm” în favoarea planului ONU, ceea ce înseamnă o soluţie negociată şi viabilă cu două state. Iordania a anunțat că se opune planului Trump și că susține o variantă care va pune pune capăt ocupaţiei israeliene începute în 1967. Arabia Saudită, un aliat al SUA, declară că apreciază eforturile președintelui Trump, dar îndeamnă Israelul și Palestina la negocieri directe. Refuzul a fost întărit şi de preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, care a spus despre acest acord că „va ajunge la coşul de gunoi al istoriei”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat drept „absolut inacceptabil” planul de pace propus de Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, care prezintă Ierusalimul drept „capitala indivizibilă a Israelului”. „Ierusalimul este sacru pentru musulmani. Planul de a da Ierusalimul Israelului este absolut inacceptabil. Acest plan urmărește legitimarea ocupației israeliene”, a declarat Erdogan.

La rândul său, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat  că planul de pace israelo-palestinian conceput de Administraţia Trump este sortit eșecului și toate națiunile musulmane trebuie să se opună acestuia.

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a declarat că, după o primă lectură a planului, este de părere că propunerea ar duce la pierderea unor drepturi ale palestinienilor. Cu toate acestea, el a declarat că Liga Arabă „studiază cu atenție punctul de vedere al americanilor”.

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, Youssef al-Otaiba, a declarat că țara sa apreciază propunerea președintelui Trump privind un acord de pace între israelieni și palestinieni. Potrivit acestuia, propunerea lui Trump este „un important punct de plecare în privința întoarcerii părților la masa negocierilor”, iar țara sa salută această „inițiativă serioasă”.

ONU a anunțat că intenționează în continuare să-i ajute pe palestinieni și israelieni să-și rezolve conflictul, dar pe baza rezoluțiilor Națiunilor Unite, dreptului internațional și acordurilor bilaterale. Purtătorul de cuvânt al organizației, Stéphane Dujarric, a reamintit că cele două popoare trebuie să trăiască alături în pace și securitate, în cadrul frontierelor recunoscute pe baza liniilor definite în 1967.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a amintit și el de respectarea rezoluțiilor ONU privind soluționarea conflictului, adăugând că Uniunea ”va studia și evalua” propunerile anunțate marți la Casa Albă de către președintele Donald Trump.

Citit 1907 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Ianuarie 2020 18:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.