Noaptea Brexitului

Noaptea Brexitului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În această noapte, la ora 23,00 GMT (sâmbătă, 1,00, ora României), Uniunea Europeană va pierde, pentru prima dată, un stat membru, care este unul dintre cele mai mari şi mai bogate ţări din blocul comunitar. Schimburile cotidiene între Regatul Unit şi Uniunea Europeană vor continua la fel ca înainte, până la finalul lui 2020. În timpul acestei perioade de tranziţie de 11 luni, Londra şi Bruxellesul îşi vor negocia viitoarea relaţie.

Odată cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populaţia UE se va reduce până la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5 la sută. Dacă Regatul Unit ar decide cândva să revină în UE, ţara ar trebui să se supună procedurii de aderare obişnuite. La Bruxelles, retragerea Union Jack (drapelul Regatului Unit, n.red.) din faţa Parlamentului European va simboliza o schimbare reală: Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană şi devine o „ţară terţă”. Dintre cele 73 de locuri în Parlamentul European deţinute de britanici şi care vor rămâne vacante, 27 vor fi redistribuite, iar 46 vor fi rezervate viitoarelor noi state membre.

Premierul britanic Boris Johnson anunţă că vrea să sărbătorească „respectuos” în weekend, când Marea Britanie părăseşte în mod oficial Uniunea Europeană (UE), conştient de faptul că Brexitul continuă să împartă ţara. Evenimentul urmează să fie marcat prin petreceri în toată ţara - inclusiv lângă Parlament. Însă Brexitul va fi deplâns totodată de mulţi dintre cei care au votat „împotrivă” în referendumul din 2016, după o campanie conflictuală. „Voi sărbători într-un fel care, sper, este respectuos faţă de amploarea evenimentului, care face dreptate demersului uimitor pe care l-a realizat Marea Britanie, dar care este de asemenea conştientă de sentimentele tuturor faţă de ceea ce facem noi”, a declarat Johnson. Premierul urmează să se adreseze ţării într-o emisiune programată vineri, la ora locală 22,00 (sâmbătă, 0,00, ora României). „Este un mare moment pentru ţara noastră, este un moment de speranţă şi de oportunitate, dar este totodată, cred, un moment să ne unim în spirit şi încredere”, a apreciat şeful buvernului britanic.

Pe de altă parte, românii care vor să trăiască Marea Britanie sunt încurajați să aplice pentru statutul de rezident sau pre-rezident. Cel puțin 437.000 de români aplicaseră până la sfârșitul anului trecut și nu sunt cunoscute până în prezent situații în care aceștia să fi fost refuzați, spune ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

Citit 2088 ori Ultima modificare Joi, 30 Ianuarie 2020 18:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.