Secretomania Chinei, vinovată pentru răspândirea noului virus

Secretomania Chinei, vinovată pentru răspândirea noului virus
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

The New York Times a făcut un tablou al celor șapte săptămâni cruciale ale epidemiei provocate de noul coronavirus din China, de la apariția primelor simptome, la începutul lunii decembrie, la decizia de a închide orașul Wuhan, prin intermediul a zeci de interviuri cu rezidenţi, medici şi oficiali, relatează Mediafax.

O boală misterioasă a lovit şapte pacienţi dintr-un spital, iar un medic a încercat să îşi avertizeze colegii de breaslă. „Este carantină în secţia de urgenţe”, a scris medicul Li Wenliang, pe un chat, pe 30 decembrie, referindu-se la aceşti pacienţi. „Este înfricoşător”, i-a răspuns un coleg, după care a întrebat de epidemia care a izbucnit în China în 2002 şi care a ucis aproape 800 de persoane. „Revine SARS (Sindromul Acut Respirator Sever, n.r.)?”. Apoi, în mijlocul nopţii, autorităţile din Wuhan l-au convocat pe Li, pentru a le spune de ce a răspândit „zvonuri”, iar, trei zile mai târziu, acesta a fost forţat să semneze o declaraţie potrivit căreia avertismentul său constituie „comportament ilegal”. Boala nu era SARS, ci ceva similar, o maladie provocată de un nou tip de coronavirus, care ulterior a dus la decesul a 304 persoane și infectarea a 14.380 de oameni la nivel mondial.

Modul în care guvernul chinez a gestionat etapa inițială a epidemiei - alegând să secretizeze totul în loc să confrunte în mod deschis criza în creștere, pentru a evita avertismentul public și stânjeneala politică - a permis virusului să se răspândească rapid, scriu jurnaliștii de la The New York Times. În acele săptămâni, autorităţile au încercat să reducă la tăcere medici şi alte persoane care au încercat să avertizeze publicul, au minimalizat pericolul, iar cei 11 milioane de locuitori ai orașului Wuhan au fost incapabili să se protejeze, pentru că nu au fost informaţi la timp.

Autoritățile au închis o piață agro-alimentară presupusă a fi zona de unde s-a răspândit virusul, dar au informat că au luat acea măsură pentru a o renova. Ezitarea de a face publică problema a avut și motivare politică, pentru că oficialii se pregăteau pentru congresul anual al Partidului Comunist, din ianuarie. Chiar și când numărul pacienților a început să crească, oficialii au declarat în mod repetat că nu se vor înregistra infecții noi. Prin faptul că nu au avertizat publicul și personalul din sănătatea publică, spun experții, guvernul chinez a pierdut una dintre cele mai mari șanse de a controla boala astfel încât să nu devină o epidemie.

În prezent, epidemia a devenit o urgență globală, a dus la impunerea de restricții de călătorie în lumea întreagă, a zguduit piețe financiare și a creat poate cea mai mare provocare pentru liderul chinez Xi Jinping, potrivit publicației newyorkeze. Criza s-ar putea menține pe agenda lui Xi mai multe luni și ar putea să îi submineze viziunea unui sistem politic care oferă securitate și dezvoltare în schimbul unei supuneri totale.

Citit 1566 ori Ultima modificare Duminică, 02 Februarie 2020 17:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.