Dezinformare antiamericană privind coronavirusul

Dezinformare antiamericană privind coronavirusul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Mii de conturi de pe reţelele Twitter, Facebook şi Instagram asociate cu Rusia răspândesc dezinformare antiamericană în legătură cu coronavirusul apărut în China, au declarat pentru France Presse responsabili ai SUA.

Potrivit acestor responsabili, citaţi sâmbătă de AFP, campania de dezinformare şi propagare de teorii ale conspiraţiei a început acum circa o lună, într-un moment în care numărul deceselor din China din cauza noului virus era de trei şi epidemia consta în doar 200 de cazuri la Wuhan. În prezent, bilanţul se ridică la peste 2200 de morţi şi 75.000 de cazuri în China şi alte peste 1000 de cazuri în 26 de ţări.

Această campanie rusă aminteşte de tentativele KGB din timpul războiului rece de a acredita ideea că HIV este o invenţie a cercetătorilor americani.

"Scopul Rusiei este de a semăna discordie şi de a slăbi din interior instituţiile din SUA şi alianţele lor", este de părere Philip Reeker, subsecretar de stat american pentru Europa şi Eurasia. "Răspândind dezinformare despre coronavirus, aceşti actori ruşi rău intenţionaţi pun în pericol securitatea publică în detrimentul răspunsului global" la epidemie, adaugă acesta.

Teoriile difuzate online includ ideea că virusul a fost creat de SUA pentru a "purta un război economic împotriva Chinei", că este vorba de o armă biologică inventată de CIA sau că face parte dintr-o strategie occidentală de "mesaje anti-China".

O serie de mesaje de pe Twitter propagă şi acuzaţii false la adresa cofondatorului Microsoft Bill Gates, a cărui fundaţie a investit miliarde de dolari în programe de sănătate la nivel internaţional.

Miile de conturi implicate în aceste demersuri erau supravegheate pentru intervenţia lor în diverse crize pe plan mondial, de la războiul din Siria la manifestaţiile din Chile sau ale "vestelor galbene" din Franţa, iar mesajele postate despre coronavirus sunt "cvasiidentice", conform unui raport pregătit pentru Global Engagement Center din Departamentul de stat american, celulă de luptă împotriva campaniilor de dezinformare străine.

Potrivit Departamentului de stat, debutul acestei campanii pe internet a fost pe 20 ianuarie, când media controlate de statul rus, mai ales RT şi Sputnik, au început să difuzeze articole şi interviuri antioccidentale despre originile epidemiei.

"Este puţin probabil să fie o coincidenţă. Când media ruse au început să emită aceste teorii, conturile ruse au început să le promoveze pe plan mondial. (...) E vorba de mii de conturi care lucrează concertat în fiecare zi şi folosesc exprimări, un ton şi un ritm identice. Toate pot fi asociate foarte uşor cu RT, Sputnik şi alte media legate de statul rus", a spus un responsabil, menţionând că "nu sunt roboţi, sunt persoane în carne şi oase în spatele unei tastaturi".

Potrivit unui responsabil din Departamentul de stat, trolii ruşi sunt autonomi şi nu acţionează neapărat la un ordin explicit, dispunând de "capacitatea independentă de a opera în acest spaţiu pentru a provoca pagubele pe care le doresc, cu consecinţe potenţial catastrofale".

Washingtonul consideră că această dezinformare rusă afectează negativ răspunsul sanitar în faţa virusului, mai ales în Africa şi Asia.

Citit 1461 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2020 18:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.