Coronavirusul şi criza petrolului au ”contaminat” bursele

Coronavirusul şi criza petrolului au ”contaminat” bursele
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Epidemia de coronavirus şi criza de pe piaţa petrolului au provocat luni o nouă prăbușire a burselor, de la Hong Kong la Londra, agravând amenințările legate de economiile europene, fiind înregistrate scăderi pe toată linia. Scăderi s-au înregistrat şi pe pieţele emergente.

Inclusiv Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere puternică şedinţa de luni, la doar o oră de la debut indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 companii, înregistrând o scădere de aproape 8 la sută. Cele mai afectate companii au fost cele din sistemul bancar, dar și OMV Petrom, afectată de scăderea prețului petrolului pe plan mondial.

În Europa, Bursa din Londra s-a prăbușit cu peste 8 la sută la deschidere, cea din Paris a pierdut 5,7 la sută, cea din Frankfurt 7,4 la sută, iar cea din Madrid aproape 7 la sută. Milano, situat în cea mai afectată regiune a Italiei, a înregistrat o scădere cu puțin peste 8 la sută, după o serie de ședințe cu pierderi grele. La rândul lor, principalele burse din Asia înregistrau pierderi semnificative, victime ale propagării epidemiei mondiale de coronavirus şi ale prăbuşirii pieţei petrolului, care au condus la o apreciere a yenului japonez în raport cu dolarul.

În acest context, Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea anunța joi un evantai de măsuri de susținere în zona euro, unele inedite. "Riscurile de recesiune mondială au crescut (...) Un recul prelungit al consumului, alături de închiderea prelungită a întreprinderilor, ar ataca profiturile, conducând la desființarea de locuri de muncă și la afectarea moralului" actorilor economice, scriau luni analiștii de la Moody's. Petrolul a cunoscut luni cea mai gravă cădere de la primul război din Golf, din 1991, cu o prăbușire de peste 30 la sută în Asia. Motivul - decizia Arabiei Saudite, care a scăzut drastic prețul aurului negru, după eșecul negocierilor cu Rusia.

Bursele se tem acum de contagiunea economiei reale, în condițiile în care epidemia dezorganizează lanțurile de producție pe întreaga planetă, blochează la sol avioanele, determină anularea a sute de târguri profesionale, atacă sectorul turismului etc.

Citit 1147 ori Ultima modificare Luni, 09 Martie 2020 19:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.