Efectul COVID-19 asupra alegerilor prezidenţiale din SUA

Efectul COVID-19 asupra alegerilor prezidenţiale din SUA
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pentru preşedintele american, republicanul Donald Trump, este aproape sigur că Joe Biden va fi candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, dar deja liderul de la Casa Albă are un adversar mult mai periculos - coronavirusul care perturbă campania electorală şi aruncă ţara în incertitudine, comentează AFP.

În urmă cu o săptămână, miliardarul republican părea liniştit. El îşi înmulţise mitingurile electorale, ironizând de fiecare dată divizările din Partidul Democrat, aflat în proces de a-şi desemna un candidat. Datele problemei s-au schimbat însă radical, odată cu explozia cazurilor de coronavirus pe teritoriul SUA. Ţara trăieşte în ritmul restricţiilor de călătorie şi al măsurilor de distanţare socială, economia primei economii a lumii cunoaşte o scădere, iar riscul recesiunii este tot mai real. Frica a luat locul optimismului.

Lupta contra propagării epidemiei COVID-19 l-a constrâns pe Trump să-şi întrerupă campania electorală şi să renunţe la evenimentele cu mii de simpatizanţi.

În schimb, fostul vicepreşedinte Joe Biden a înregistrat o revenire în forţă. Cu 19 victorii din cele 27 de alegeri primare democrate, el a reuşit să coaguleze tabăra moderată din Partidul Democrat şi a luat un avantaj aproape insurmontabil în faţa ''socialistului'' Bernie Sanders, în cursa pentru obţinerea candidaturii democrate.

Şi contra epidemiei COVID-19, Biden nu ezită să-şi pună în valoare experienţa de vicepreşedinte al lui Barack Obama, când a participat la lupta împotriva ebola şi a gestionat planul de salvare a economiei americane după criza financiară din 2008. ''Viitorul preşedinte va trebui să ne salveze reputaţia, să reconstruiască încrederea în liderii noştri şi să mobilizeze ţara şi aliaţii noştri pentru a face faţă rapid noilor provocări, cum sunt pandemiile viitoare'', a afirmat Biden. ''Avem nevoie de un lider care va fi pregătit din prima zi'' a mandatului său, a subliniat el.

De partea cealaltă, Trump se confruntă cu critici faţă de răspunsul iniţial al guvernului său în faţa epidemiei. Un sondaj de opinie indica faptul că 60 la sută dintre americani nu au deloc încredere sau au puţină încredere în declaraţiile liderului american privind criza. Timp de mai multe săptămâni, Trump a părut să minimizeze riscurile, afirmând că infecţia cu SARS-CoV-2 nu este atât de periculoasă precum gripa şi că va dispărea în câteva zile. Criticat dur şi de presă, Trump a anunţat un ajutor masiv pentru economie, în valoare de 1.000 miliarde de dolari.

Ceea ce va decide învingătorul în noiembrie nu este probabil maniera în care va fi înfrânt coronavirusul, ci când se va întâmpla acest lucru. Înaintea verii, Trump şi-ar putea proclama victoria, sperând într-o redresare economică rapidă. El ar putea beneficia chiar de un val de simpatie pentru gestionarea crizei. Dacă însă criza se prelungeşte, redresarea va trebui să aştepte, adaugă AFP.

Citit 876 ori Ultima modificare Joi, 19 Martie 2020 18:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.