Dacă presa chineză ar fi fost liberă, am fi scăpat de pandemie

Dacă presa chineză ar fi fost liberă, am fi scăpat de pandemie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Dacă presa chineză ar fi fost liberă, coronavirusul nu ar fi devenit pandemie, consideră organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF), care şi-a prezentat argumentele în acest sens într-un comunicat difuzat marţi seara la Paris, sediul organizaţiei.

China se situează pe locul 177 dintr-un total de 180 de ţări în Clasamentul mondial al RSF privind libertatea presei în 2019, aminteşte sursa citată.

Potrivit comunicatului, RSF demonstrează că, fără controlul şi cenzura impuse de autorităţi, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea epidemiei de coronavirus, salvând mii de vieţi şi evitând - poate - pandemia.

RSF citează totodată o analiză publicată în 13 martie, potrivit căreia cercetători de la Universitatea din Southampton au sugerat că numărul cazurilor de coronavirus în China ar fi putut fi redus cu 86 la sută dacă măsurile de luptă împotriva epidemiei, luate în China începând din 20 ianuarie, ar fi fost puse în aplicare cu două săptămâni mai devreme.

Citit 725 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2020 21:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.