Donaţii de 7,4 miliarde de euro pentru un vaccin anti-COVID. Teledon organizat de Comisia Europeană

Donaţii de 7,4 miliarde de euro pentru un vaccin anti-COVID. Teledon organizat de Comisia Europeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O conferinţă a donatorilor, organizată online de Comisia Europeană, a permis strângerea a 7,4 miliarde de euro pentru a finanţa dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

"Am făcut-o. În doar câteva ore, am strâns 7,4 miliarde de euro pentru vaccin, diagnosticare şi tratament. Asta va contribui la începerea unei cooperări globale fără precedent", a declarat Ursula von der Leyen, precizând, printre altele, că vedeta muzicii pop Madonna a anunţat o contribuţie de un milion de dolari.

Comisia Europeană a dat lovitura de începere a acestui "maraton online", luni, 4 mai 2020, prin anunţarea unei contribuţii de un miliard de euro. Franţa şi Germania au ridicat apoi ştacheta donaţiilor la peste 2 miliarde de euro, cu contribuţii de 500 şi, respectiv, 525 milioane de euro. La o oră de la lansarea conferinţei, fuseseră promise peste 5 miliarde de euro.

Italia a promis 140 de milioane de euro, Spania - 125 de milioane de euro, Canada a anunţat o contribuţie de 850 de milioane de dolari, alături de o donaţie de 500 de milioane de dolari de la Arabia Saudită, 388 de milioane de lire sterline de la Marea Britanie, 60 de milioane de dolari de la Israel şi 1,3 milioane de dolari de la Africa de Sud.

Totuşi, notează DPA, nu se ştie pentru moment câte dintre aceste angajamente de finanţare reprezintă fonduri noi. Deşi s-au realizat angajamente de 7,4 miliarde de euro, Ursula von der Leyen a afirmat că va fi nevoie de "mult mai mult" în lunile ce vor urma. "Sprintul de astăzi este un început grozav pentru maratonul nostru", a mai spus Ursula von der Leyen după teledonul de trei ore deschis statelor, organizaţiilor, filantropilor şi celebrităţilor din lumea întreagă.

Statele Unite au fost „marele absent” la acest teledon mondial organizat de UE, administraţia Trump încercând chiar să minimalizeze această iniţiativă, calificând-o drept o conferinţă "printre atâtea altele" şi şi-a exprimat hotărârea de a acţiona singură. Un oficial de la Casa Albă a preferat să insiste pe rolul jucat de americani şi a dat asigurări că preşedintele Trump, care nu-şi ascunde lipsa de apetit pentru iniţiativele multilaterale, se află „în prima linie” a coordonării internaţionale împotriva epidemiei.

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a salutat iniţiativa UE. Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că succesul acestei conferinţe reprezintă o expresie a "solidarităţii mondiale" în faţa pandemiei.

Citit 862 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 14:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.