Uniunea Europeană, între coronavirus şi propagarea ISIS

Uniunea Europeană, între coronavirus şi propagarea ISIS
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Riscurile propagării coronavirusului în ţările sărace şi ale revitalizării grupării jihadiste Stat Islamic (ISIS) ar putea antrena o creştere a numărului cererilor de azil ''pe termen mediu'' către Uniunea Europeană, a estimat marţi Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), relatează AFP.

La finalul lunii aprilie, EASO a raportat o scădere cu 43 la sută a numărului cererilor de azil înregistrate în martie în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, în Norvegia şi în Elveţia, din cauza restricţiilor şi a măsurilor de închidere a frontierelor.

EASO subliniază totuşi că vulnerabilitatea ţărilor sărace, de unde provin majoritatea solicitanţilor de azil în Europa, riscurile foametei, insecurităţii şi reluării activităţilor grupării jihadiste SI ''ar putea afecta migraţia către Europa şi conduce la o creştere a cererilor de azil pe termen scurt''.

EASO avertizează că, deşi până în prezent pandemia ''este concentrată în ţările dezvoltate'', există un risc ''mediu spre ridicat ca epidemia să se instaleze în ţările de origine şi de tranzit'' ale solicitanţilor de azil. De asemenea, EASO arată că retragerea trupelor coaliţiei internaţionale antijihadiste, în contextul pandemiei, a lăsat ''un vid'' pe care jihadiştii ''încearcă să-l exploateze''.

Citit 861 ori Ultima modificare Marți, 12 Mai 2020 19:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.