Haos în America

Haos în America
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Confruntările violente dintre protestatari şi forţele de ordine au continuat pentru a şasea zi în SUA, după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare ucis de un ofiţer de poliţie din Minneapolis, potrivit CNN.

Într-o intersecţie din centrul oraşului Washington, în Santa Monica și în San Diego, California, protestatarii s-au confruntat cu forţele de ordine. Protestatarii au aruncat cu sticle de apă și cu alte obiecte, inclusiv plăci de beton, în poliţişti, care au folosit gaze lacrimogene şi spray-uri cu piper pentru a-i dispersa pe manifestanţi, iar mai multe magazine au fost sparte.

Cel puţin 40 de oraşe şi capitala Washington au impus interdicţii de circulaţie în acest weekend, ca răspuns la protestele violente din toată ţara. În plus, începând de duminică dimineaţă, aproximativ 5.000 de membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi în 15 state şi Washington DC, alţi 2.000 fiind pregătiţi să intervină, dacă va fi nevoie.

Protestatarii spun că vor ca toţi cei patru ofiţeri de poliţie implicaţi în moartea lui Floyd să fie condamnaţi. Poliţistul care i-a provocat moartea lui Floyd după ce l-a asfixiat stând cu genunchiul pe gâtul acestuia aproape nouă minute a fost acuzat de omor de gradul al treilea - dar protestatarii şi criticii cred că acuzaţia nu este suficient de aspră.

Statele Arizona, Texas şi Virginia au decretat stare de urgenţă, care le permite agenţilor federali să poată restabili ordinea. În Chicago a fost închisă zona centrală a oraşului, li se permite accesul doar angajaţilor magazinelor şi celor care locuiesc în zonă. Principalele autostrăzi din Minnesota sunt închise.

Trump, dus de Secret Service într-un buncăr

Președintele Donald Trump a fost dus de Secret Service, timp de o oră, într-un buncăr securizat din Casa Albă. Momentul s-a petrecut vineri noaptea, în prima seară de proteste din faţa Casei Albe. Decizia a fost luată de Secret Service, după ce vineri seară protestatari violenţi au reuşit să pătrundă pentru scurt timp în sediul Departamentului Trezoreriei, situat în imediata vecinătate a Casei Albe.

Jurnaliști luați la țintă de polițiști

USA Today, o reţea ce cuprinde mai multe publicaţii din SUA, relatează povestea a zeci de jurnalişti care au fost atacaţi de forţele de ordine, în ciuda faptului că mulţi dintre aceştia s-au legitimat. "Atacurile asupra jurnaliştilor şi echipelor de firmare arată o lipsă profundă de respect asupra categoriilor profesionale care încearcă să îşi facă meseria şi să documente un eveniment crucial. Aceste exerciţii de intimidare sunt de neacceptat", a spus Carlos Martines de la Serna, directorul Comiterului de Protecţie a Jurnaliştilor.

Reporterul CNN Oscar Jimenez a fost arestat împreună cu toată echipa sa, în timp ce relata în direct despre proteste. Andrea Sahouri, reporter la Des Moines Register, parte a reţelei USA Today, a fost arestată pentru că nu a reuşit să se dea la o parte atunci când forţele de ordine încercau să elibereze zona. Brenden Hunter, reporter la Detroit Free Press, a ajuns la urgenţe, după ce a a inhalat gaz lacrimogen. Fotograful freelancer Linda Tirado a fost lovită cu un glonţ de cauciuc în ochi, în Minneapolis. Ea a scris pe Twitter că nu-şi va mai recupera vederea cu ochiul stâng, dar va continua să practice meseria.

Revolta starurilor

Moartea lui George Floys a stârnit o revoltă şi în social media. Mai multe vedete au comentat incidentul pe care l-au catalogat drept un act de rasism. "De ce America nu ne iubeşte şi pe noi?", a fost mesajul lui Lebron James. Billie Eilish a adăugat pe Instagram: "Mi-aş dori ca America să iubească oamenii de culoare aşa cum le iubesc cultura". Tot Billie Eilish a postat o fotografie cu mesajul "Oamenii de culoare contează". Nici modelul Naomi Campbell nu s-a abţinut în postări: "Oamenii de culoare nu sunt duşmanii voştri", a fost replica ei, în urma acestui incident. Gigi Hadid vede acest act de violenţă ca o dovadă a rasismului: "Rasismul nu se înrăutăţeşte, ci este filmat". Și Rihanna a protestat prin postări, iar Cardi B spune că America nu e deloc pământul libertăţii. "Nu am putut să îmi scot din minte imaginea cu genunchiul pe gâtul lui", a scris şi Oprah Winfrey, pe contul ei de Instagram.

Citit 933 ori Ultima modificare Luni, 01 Iunie 2020 19:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.