Negocieri privind construirea unui baraj pe Nil

Negocieri privind construirea unui baraj pe Nil
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sudanul, Egiptul şi Etiopia au reluat, marţi, negocierile pentru a încerca să aplaneze divergenţele asupra problemei uriaşului baraj construit de Addis Abeba pe Nil. Trei observatori din Statele Unite, Uniunea Europeană şi Africa de Sud au fost, de asemenea, prezenţi, în cadrului unui sistem de videoconferinţă.

Proiectată a fi cea mai mare hidrocentrală din Africa, Marele Baraj al Renaşterii pe care Etiopia îl construieşte pe Nilul Albastru (care se întâlneşte în Sudan cu Nilul Alb pentru a forma fluviul Nil) este, din 2011, o sursă de puternice tensiuni între Addis Abeba şi Cairo.

După nouă ani de blocaj în negocieri, Statele Unite şi Banca Mondială prezidează din 2019 discuţiile vizând găsirea unui acord între cele trei ţări.

În mai, Egiptul a spus că acceptă să reia negocierile asupra umplerii rezervorului barajului pentru "a se ajunge la un acord just, echilibrat şi global". În aceeaşi lună, Sudanul a respins acordul propus de Etiopia privind umplerea barajului, invocând "probleme tehnice şi juridice".

Sudanul şi Egiptul se tem că barajul cu o înălţime de 145 de metri va restrânge accesul lor la apă când rezervorul va începe să se umple în iulie, potrivit datei anunţate iniţial de Etiopia.

Dacă Egiptul este îngrijorat în special de aprovizionarea sa cu apă, Sudanul ar putea obţine unele avantaje ca furnizarea de electricitate utilă dezvoltării şi reglarea inundaţiilor fluviului.

Citit 1069 ori Ultima modificare Marți, 09 Iunie 2020 19:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.