Ţările UE au început să relaxeze controalele la frontiere

Ţările UE au început să relaxeze controalele la frontiere
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ţările europene au început de luni să relaxeze unele controale la frontiere, după izolarea determinată de coronavirus, însă Spania rămâne închisă în continuare, unele restricţii sunt în vigoare în alte părţi şi au apărut noi mijloace de lucru, ceea ce înseamnă că nivelul călătoriilor de dinainte de pandemie este încă departe, relatează Reuters.

Spaţiul Schengen, care cuprinde 22 de ţări din UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, permite trecerea frontierelor fără controale, însă acestea au fost în mare parte închise timp de trei luni, cu excepţia traficului de bunuri şi deplasarea lucrătorilor din domeniile esenţiale.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, le-a cerut săptămâna trecută statelor membre ale UE să ridice controalele interne la frontieră până luni şi să permită redeschiderea graduală spre alte ţări începând din iulie.

Decizia ar putea ajuta la salvarea sezonului de vară, parte esenţială a industriei turismului în Europa. Alături de domeniile recreative şi cultură, acest sector reprezintă aproape 10 la sută din economia UE, iar în ţările mediteraneene, care au fost puternic lovite de pandemie, asigură un procent chiar mai mare.

Din Islanda şi până în Grecia, multe restricţii pentru cetăţenii din UE şi din Schengen se relaxează de luni, dar asta nu înseamnă o revenire la călătoriile libere pentru cei 420 de milioane de locuitori din Spaţiul Schengen. De exemplu, Grecia impune carantina obligatorie pentru cetăţenii care vin de pe o serie de aeroporturi din opt ţări din UE.

Citit 837 ori Ultima modificare Luni, 15 Iunie 2020 21:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.