Portavioane americane, în Marea Chinei de Sud

Portavioane americane, în Marea Chinei de Sud
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Două portavioane au efectuat săptămâna trecută exerciţii în Marea Chinei de Sud, a indicat un purtător de cuvânt al marinei americane, după ce Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de manevre militare chineze în jurul unui arhipelag a cărui suveranitate şi-o dispută Beijingul, Vietnamul şi Taiwanul, potrivit AFP.

USS Nimitz şi USS Ronald Reagan au desfăşurat manevre comune în această zonă, pentru a apăra principiul unei zone indo-pacifice "libere şi deschise”. "Aceste eforturi sunt conforme angajamentelor asumate de SUA de a apăra dreptul oricărei naţiuni la libera circulaţie aeriană, navală şi de a manevra peste tot unde legislaţia internaţională o permite", a indicat oficialul american.

Insulele Paracel, disputate de China, Vietnam şi Taiwan, sunt controlate de Beijing, după un scurt conflict naval cu marina sud-vietnameză în 1974.

Washingtonul îşi trimite cu regularitate nave de război în operaţiuni denumite "Libertatea navigaţiei" în Marea Chinei de Sud.

Avioane de vânătoare şi avioane de război electronic au decolat zi şi noapte de pe cele două portavioane americane în Marea Chinei de Sud pentru a simula atacuri susţinute asupra unor baze inamice, potrivit agenţiilor de presă internaţionale. USS Ronald Reagan şi USS Nimitz au efectuat sute de lansări de avioane, avioane de supraveghere şi elicoptere în unul dintre cele mai mari exerciţii militare în ultimii ani în Marea Chinei de Sud.

Citit 962 ori Ultima modificare Luni, 06 Iulie 2020 16:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.