40 de ani de la crearea ”Solidarnosc”

40 de ani de la crearea ”Solidarnosc”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Polonia a celebreat luni 40 de ani de la crearea sindicatului ''Solidaritatea'' (Solidarnosc, în limba poloneză), o organizaţie care s-a dovedit a fi esenţială în tranziţia paşnică de la regimul comunist la democraţie în această ţară şi în Europa Centrală.

Crearea ''Solidarităţii'', primul sindicat independent din blocul sovietic, a fost posibilă graţie acordurilor încheiate de guvernul comunist de la Varşovia şi de muncitorii grevişti, dintre care cel mai important a fost semnat pe 31 august 1980, la şantierele navale de la Gdansk.

La momentul maxim al activităţii sale, ''Solidaritatea'' a avut aproape 10 milioane de membri, într-o ţară cu 36 milioane de locuitori la acea vreme. Solidaritatea ''a fost un bulgăre care a declanşat o avalanşă'' ce a dus la căderea Cortinei de Fier în 1989, a scris premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-un articol comemorativ. Graţie ''Solidarităţii'', Polonia ''a evadat din zona sovietică şi Europa a putut deveni una'' din nou, a subliniat Morawiecki.

La ceremoniile de la Gdansk au participat preşedintele Andrzej Duda, premierul Morawiecki, dar şi Lech Walesa, fostul lider al sindicatului ''Solidaritatea'', laureat al premiului Nobel pentru Pace şi primul preşedinte al Poloniei după căderea regimului comunist.

Citit 727 ori Ultima modificare Luni, 31 August 2020 18:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.