Negocieri SUA - Rusia privind controlul armelor nucleare

Negocieri SUA - Rusia privind controlul armelor nucleare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Negociatori ruşi şi americani s-au reunit luni în capitala Finlandei, Helsinki, pentru o nouă serie de convorbiri cu privire la controlul armelor nucleare, au declarat oficiali finlandezi, citaţi de dpa.

Cele două puteri discută despre viitorul tratatului New START, un pact care limitează armele nucleare strategice, a cărui valabilitate va expira în februarie 2021.

La reuniunea de la Helsinki, din partea SUA participă trimisul american pentru controlul armelor, Marshall Billingslea, iar din partea Rusiei - viceministrul de externe Serghei Riabkov. Cele două părţi s-au reunit recent la Viena, în timp ce capitala finlandeză a găzduit o sesiune similară în 2017. Preşedintele finlandez Sauli Niinisto urmează să se întâlnească cu ambii negociatori în finalul discuţiilor lor, a declarat biroul preşedintelui. Finlanda este un loc obişnuit pentru negocierile între SUA şi Rusia, după ce a găzduit un summit între preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin în 2018. Niinisto se întâlneşte cu regularitate cu Putin şi s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă.

La începutul anilor 1970, Finlanda a găzduit Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE), care a avut ca rezultat semnarea în 1975 a Actului final de la Helsinki. Printre semnatarii acestui document se numără preşedintele american de la acea vreme, Gerald Ford, şi liderul sovietic din epocă, Leonid Brejnev, care s-au întâlnit separat pentru a discuta despre reducerea armelor nucleare strategice.

Citit 689 ori Ultima modificare Luni, 05 Octombrie 2020 17:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.