Premiul Saharov 2020 a fost decernat opoziţiei din Belarus

Premiul Saharov 2020 a fost decernat opoziţiei din Belarus
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Opoziţia democratică din Belarus este câştigătoarea Premiului Saharov pe 2020, acordat de Parlamentul European pentru libertatea de gândire. Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunţat laureaţii, joi, în urma unei decizii anterioare a Conferinţei preşedinţilor (format din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice).

"Permiteţi-mi să-i felicit pe reprezentanţii opoziţiei din Belarus pentru curajul, rezilienţa şi hotărârea acestora. S-au ridicat şi rezistă ferm în faţa unui adversar mult mai puternic. Cu toate acestea, ei au de partea lor ceva ce nu poate fi înfrânt niciodată de către o forţă brută: adevărul. Prin urmare, mesajul meu pentru voi, stimaţi laureaţi, este de a rămâne puternici şi de a nu renunţa la lupta voastră. Reamintiţi-vă că suntem de partea voastră”, a spus Sassoli.

Opoziţia democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, o iniţiativă a „femeilor curajoase”, precum şi a unor personalităţi politice şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Belarus se află în plină criză politică de la alegerile prezidenţiale din 9 august, care au condus la o revoltă împotriva preşedintelui autoritar Aleksandr Lukaşenko şi a represiunii brutale ulterioare a demonstranţilor de către regimul acestuia.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 16 decembrie. Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înfiinţat în 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor şi organizaţiilor care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Acesta este denumit în onoarea fizicianului şi disidentului politic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 de euro.

Anul trecut, premiul a fost acordat lui Ilham Tohti, un economist uigur care luptă pentru drepturile minorităţii uigure din China.

Citit 607 ori Ultima modificare Vineri, 23 Octombrie 2020 01:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.