Austria, în stare de şoc după atentatele islamiste de la Viena

Austria, în stare de şoc după atentatele islamiste de la Viena
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a transmis marţi un mesaj de unitate, într-un discurs către populaţie după atacul islamist de luni seară de la Viena, soldat cu cinci morţi şi cel puţin 12 răniţi, relatează DPA.

"Nu vom permite niciodată ca ura să câştige teren", a spus Kurz într-un discurs televizat. "Trebuie să fim conştienţi că acesta nu este un conflict între creştini şi musulmani sau între austrieci şi migranţi", a adăugat el.

"Inamicul nostru - terorismul islamist - nu vrea doar să producă moarte şi durere, dar vrea şi să ne divizeze societatea", a mai declarat Kurz.

El a promis că Austria îşi va apăra democraţia, drepturile fundamentale şi stilul său liberal de viaţă.

Atacurile din centrul Vienei, în care bărbaţi înarmaţi au ucis două persoane şi au rănit mai multe altele, au fost comise de cel puţin un "terorist islamist", a declarat marţi ministrul austriac de interne Karl Nehammer.

Nehammer a repetat apelurile ca publicul să rămână acasă, într-o conferinţă de presă televizată marţi dimineaţă, în timp ce a spus că un atacator, puternic înarmat şi purtând o centură explozivă, era un simpatizant al Statului Islamic.

Bărbaţii înarmaţi au atacat luni seară şase locuri din centrul Vienei, începând din faţa sinagogii principale. Martori au descris bărbaţii care trăgeau în mulţimile din baruri cu puşti automate, întrucât mulţi oameni profitau de ultima seară înainte de introducerea unei carantine la nivel naţional din cauza COVID-19.

Atacatorul împuşcat în cursul atentatelor de la Viena este un tânăr în vârstă de 20 de ani care avea la activ o condamnare pentru implicare într-o organizaţie teroristă, a declarat ministrul austriac de interne Karl Nehammer pentru agenţia APA. Potrivit lui Nehammer, Kujtim Fejzulai, atacatorul ucis de forţele de poliţie, avea cetăţenie austriacă şi nord-macedoneană. Nehammer a subliniat că atentatorul este în mod cert un adept al organizaţiei islamiste radicale Stat Islamic.

Kujtim Fejzulai a fost condamnat la 25 aprilie 2019 la 22 luni de detenţie pentru că încercase să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic. La 5 decembrie a fost eliberat condiţionat, beneficiind de prevederile Legii penale juvenile, a mai spus ministrul.

Poliţia a percheziţionat 15 locuinţe şi a reţinut câteva persoane având legături cu agresorul, a precizat acelaşi responsabil.

Citit 906 ori Ultima modificare Marți, 03 Noiembrie 2020 17:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.