UPDATE. Adio, Trump! - Joe Biden, câştigător al alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Deznodământ, după patru zile de suspans

UPDATE. Adio, Trump! - Joe Biden, câştigător al alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Deznodământ, după patru zile de suspans
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

UPDATE: Candidatul democrat la funcţia de preşedinte Joe Biden a mulţumit alegătorilor americani pentru că i-au acordat o "victorie convingătoare" şi s-a angajat să "refacă sufletul Americii" şi fie "un preşedinte care uneşte, nu care divide" în discursul pronunţat sâmbătă seara la Wilmington, Delaware, după ce presa a anunţat în cursul zilei victoria sa în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, informează AFP şi dpa.

Preşedintele ales a cerut americanilor să nu îşi mai trateze "adversarii ca pe duşmani" şi a promis că America va fi "din nou respectată în lume".

Este "timpul să vindecăm America", le-a spus el sutelor de susţinători adunaţi să îl asculte."Să ne vedem, să vorbim","să ne dăm o şansă", a insistat el într-un discurs cu accente aprinse.

"Am candidat pentru această funcţie pentru a reface sufletul Americii, pentru a reconstrui coloana vertebrală a acestei naţiuni, clasa de mijloc, şi pentru a face ca America să fie respectată din nou în întreaga lume", a declarat Biden în faţa mulţimii entuziaste de susţinători."Şi acum munca de a îndeplini această viziune a devenit realitate".

Biden le-a mulţumit alegătorilor afro-americani pentru sprijinul acordat în timpul campaniei electorale."Mi-aţi ţinut mereu spatele şi o să vi-l ţin şi eu vouă", a afirmat politicianul democrat.

Preşedintele ales al SUA a mai declarat că munca sa va începe cu "obţinerea controlului asupra COVID"."Nu voi precupeţi niciun efort, niciunul, şi niciun angajament pentru a face reversibilă această pandemie", şi-a asigurat Biden audienţa.

El a precizat că luni va crea un grup de oameni de ştiinţă care vor pune în aplicare planul său de combatere a pandemiei noului coronavirus după ce va prelua funcţia de preşedinte."Luni voi înfiinţa un grup de oameni de ştiinţă şi experţi" pentru a lucra "la un plan care va intra în vigoare începând cu 20 ianuarie 2021", a declarat Joe Biden.

Fără a-şi menţiona rivalul, fostul vicepreşedinte din administraţia Barack Obama a afirmat că înţelege "dezamăgirea" alegătorilor republicanului Donald Trump, care refuză să îşi recunoască înfrângerea."Eu însumi am pierdut alegeri, dar (...) este timpul să punem deoparte retorica abrazivă, să reducem temperatura", a spus el.

"Voi lucra la fel de mult pentru cei care nu m-au votat ca şi pentru cei care m-au ales", a promis Joe Biden.

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, refuză să îşi recunoască înfrângerea, insistând că el este câştigătorul şi sugerând că au existat nereguli, informează dpa. El s-a întors s-a întors la Casa Albă sâmbătă după-amiază după o dimineaţă petrecută la clubul său de golf, în Virginia, şi la câteva ore după anunţul înfrângerii sale de către democratul Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Donald Trump îşi încheie mandatul de preşedinte pe 20 ianuarie 2021.


Candidatul democraţilor la Casa Albă, Joe Biden, a câştigat scrutinul prezidenţial în detrimentul preşedintelui în exerciţiu, republicanul Donald Trump, au anunţat sâmbătă mass-media americane, transmit agenţiile internaţionale de presă.

AFP califică anunţul drept "o victorie care marchează o turnură istorică pentru America şi pentru lume, după patru ani de ruptură în mandatul preşedintelui republican".

După patru zile de suspans, candidatul democrat şi fostul vicepreşedinte în mandatul lui Barack Obama a fost dat câştigător cu 273 de mari electori, graţie unui succes în statul-cheie Pennsylvania, potrivit posturilor CNN, NBC şi CBS, scrie France Presse.

Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 3061 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2020 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.