Uniunea Europeană şi Marea Britanie, pe poziţii ”foarte îndepărtate” privind relaţia post-Brexit

Uniunea Europeană şi Marea Britanie, pe poziţii ”foarte îndepărtate” privind relaţia post-Brexit
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul britanic Boris Johnson a apreciat marţi că poziţiile Londrei şi Uniunii Europene asupra relaţiei viitoare sunt încă foarte îndepărtate, înainte de a se deplasa în zilele următoare la Bruxelles, pentru a încerca să deblocheze negocierile, transmit Reuters şi AFP.

''Eu sunt întotdeauna optimist, dar trebuie să fiu onest cu voi, situaţia în acest moment este delicată. Prietenii noştri trebuie să înţeleagă că Regatul Unit a părăsit UE pentru a putea exercita un control democratic. Suntem încă departe'', a declarat liderul conservator britanic.

El a recunoscut că ar putea veni un moment în care Londra va trebui să recunoască faptul că se îndreaptă spre un Brexit fără acord (asupra viitoarelor relaţii comerciale între UE şi Londra, n.red.) şi să abandoneze discuţiile.

Johnson a spus că situaţia este ''foarte înşelătoare''. ''Trebuie să fii optimist, trebuie să crezi că există puterea raţiunii'', a subliniat acesta.

Cu numai trei săptămâni înaintea încheierii perioadei de tranziţie, premierul Boris Johnson se va întâlni în această săptămână cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în condiţiile în care negociatorii celor două părţi nu au reuşit să deblocheze tratativele.

După ce Regatul Unit a părăsit blocul comunitar, la 31 ianuarie acest an, cele două părţi au încercat să ajungă la un compromis asupra a trei mari dosare: drepturile de pescuit în apele britanice, asigurarea condiţiilor de concurenţă loială pentru companii şi modalităţile de soluţionare a disputelor viitoare.

Ministrul german al afacerilor europene Michael Roth, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a făcut apel la britanici să dea dovadă de voinţă politică. ''Vreau să fiu foarte clar: viitoarea noastră relaţie se bazează pe încredere. Tocmai această încredere este în joc în negocierile noastre chiar acum'', a afirmat Roth. De partea sa, ministrul francez al afacerilor europene, Clement Beaune, a ţinut să precizeze că Parisul se va opune oricărui acord între UE şi Londra care îi ''sacrifică'' pe pescarii francezi. ''În privinţa pescuitului, nu există niciun motiv pentru a ceda în faţa presiunii britanicilor. Putem face unele eforturi, dar nu putem sacrifica pescuitul şi pescarii'', a declarat Beaune pentru postul de radio RMC, reafirmând că Franţa se va opune oricărui acord pe care îl va considera ''rău''.

Citit 935 ori Ultima modificare Marți, 08 Decembrie 2020 19:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.