Vaccinul AstraZeneca, combinat cu cel rusesc Sputnik V

Vaccinul AstraZeneca, combinat cu cel rusesc Sputnik V
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Compania farmaceutică AstraZeneca a declarat că va începe să lucreze cu Institutul rusesc Gamaleya, pentru a studia posibilele combinaţii dintre vaccinurile dezvoltate separat de grupurile de cercetători, conform CNBC.

Ştirea vine după ce oamenii de ştiinţă care au creat vaccinul Sputnik V au abordat compania anglo-suedeză pe Twitter în vederea unui parteneriat ce ar îmbunătăţi eficienţa şi siguranţa vaccinurilor. „Combinarea mai multor vaccinuri anti-COVID-19 ar putea spori nivelul de protecţie şi ar oferi flexibilitate programelor de imunizare”, a declarat AstraZeneca.

În urmă cu două săptămâni, Universitatea Oxford şi AstraZeneca au declarat că eficienţa vaccinului pe care l-au produs ar fi de circa 70 la sută, după ce anunţaseră iniţial că procentul ar ajunge la 90, diferenţa datorându-se unei erori de dozare. Între timp, Rusia susţine că vaccinul Sputnik V prezintă o eficienţă de aproximativ 90 la sută, citând aici o serie de rezultate ale testelor clinice.

Fondul suveran al Rusiei – care a finanţat crearea vaccinului Sputnik V – a declarat că parteneriatul dintre AstraZeneca şi Institutul Gamaleya va începe oficial spre sfârşitul lunii decembrie. Un avantaj pe care îl oferă vaccinul anglo-suedezilor este faptul că poate fi depozitat şi transportat în condiţiile normale de refrigerare de 2-7 grade Celsius pentru o perioadă de şase luni. Prin comparaţie, vaccinul creat de Pfizer/BioNTech trebuie păstrat la minus 70 de grade Celsius.

„Combinarea rezultatelor obţinute de cele două grupuri de cercetători reprezintă un pas important în combaterea pandemiei (...) Suntem determinaţi să dezvoltăm acest parteneriat şi să începem lansăm o producţie comună după ce noul vaccin îşi va dovedi eficienţa”, spune Kirill Dmitriev, directorul fondului de investiţii din Rusia.

Producția vaccinului dezvoltat de Sanofi și GSK va întârzia

Pe de altă parte, un vaccin Covid-19 experimental dezvoltat de Sanofi și compania britanică GlaxoSmithKline a arătat un răspuns imunitar insuficient în rezultatele testului clinic. Cele două companii au afirmat că plănuiesc să demareze un alt studiu anul viitor, în speranța că vor dezvolta un vaccin mai eficient până la sfârșitul lui 2021. Informația reprezintă o dezamăgire pentru vaccinurile în curs de dezvoltare care se bazează pe designuri mai convenționale ce s-au dovedit funcționale. Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech, care folosește tehnologie inovatoare, este folosit în Marea Britanie.

Citit 717 ori Ultima modificare Vineri, 11 Decembrie 2020 17:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.