Procedură de confirmare a victoriei lui Biden

Procedură de confirmare a victoriei lui Biden
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În Statele Unite, marii electori urmau să  reunească luni în adunările legislativelor din fiecare stat al federaţiei pentru a-l vota în mod oficial pe Joe Biden drept viitorul preşedinte al ţării, punând astfel capăt efectiv tentativei frenetice, dar eşuate, a preşedintelui în funcţie Donald Trump de a răsturna înfrângerea suferită în alegerile de la 3 noiembrie, notează Reuters.

Voturile electorilor din fiecare stat, în mod tradiţional o formalitate, au dobândit în acest an o semnificaţie în plus dat fiind asaltul fără precedent dat de Trump asupra procesului democratic naţional. Clamând acuzaţii false de fraudă masivă, Donald Trump a făcut presiuni asupra oficialităţilor din unele state pentru a invalida rezultatul scrutinului şi a-l declara pe el învingător.

În Statele Unite, un candidat devine preşedinte nu prin câştigarea unei majorităţi a votului popular, ci printr-un sistem de Colegiu Electoral, care alocă voturi electorale celor 50 de state ale federaţiei şi Districtului Columbia în general în funcţie de numărului populaţiei.

Rezultatele din 2020 arată că Joe Biden, fost vicepreşedinte democrat, a câştigat 306 din cele 538 de voturi electorale disponibile, depăşind pragul necesar de 270. Republicanul Trump a obţinut 232.

În adunările legislative din capitale precum Lansing (Michigan), Harrisbur (Pennsylvania) sau Atlanta (Georgia), electorii - în general loialişti ai partidului - se vor reuni pentru a-şi da în mod oficial voturile. Chiar dacă uneori există câţiva electori 'rebeli' care votează pentru altcineva decât învingătorul la votul popular din acel stat, marea majoritatea nu fac decât să confirme rezultatele din statul lor, iar oficialităţile nu se aşteaptă luni la ceva diferit din acest de vedere.

Trump i-a îndemnat pe legislatorii statelor republicane să-şi desemneze proprii electori, ceea ce ar însemna ignorarea voinţei alegătorilor. Legislatorii au respins însă în mare parte ideea.

Voturile ce urmau să  fie date luni vor fi trimise către Congres pentru a fi numărate oficial pe 6 ianuarie, etapa finală a complexului proces electoral american.

Trump a declarat luna trecută că va pleca de la Casa Albă dacă voturile Colegiului Electoral vor merge majoritar către Biden, dar de atunci a făcut presiuni prin campania sa fără precedent de a contesta, fără succes, în instanţe numărătoarea voturilor în unele state.

Vineri, Curtea Supremă din SUA a respins o acţiune înaintată de statul Texas care viza invalidarea rezultatelor în patru state câştigate de Biden.

Odată ce votul Colegiului Electoral va fi încheiat, singura şansă a lui Trump ar fi să convingă Congresul să nu certifice numărătoarea pe 6 ianuarie.

Citit 558 ori Ultima modificare Luni, 14 Decembrie 2020 17:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.