Preşedintele ales Joe Biden critică ”poziţia extremă” luată de Donald Trump

Preşedintele ales Joe Biden critică ”poziţia extremă” luată de Donald Trump
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele ales, Joe Biden, a criticat în mod ferm refuzul preşedintelui în exerciţiu Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea în alegerile prezidenţiale din SUA, inclusiv prin procesele intentate pentru a contesta rezultatul scrutinului, informează AFP.

"Este o poziţie extremă pe care nu am mai văzut-o până acum", a declarat Joe Biden în timpul unui discurs pronunţat în fieful său Wilmington din statul Delaware.

"O poziţie care a refuzat să respecte voinţa poporului, să respecte statul de drept şi a refuzat să onoreze Constituţia noastră", a adăugat el.

Joe Biden, a cărui victorie la alegerile prezidenţiale a fost aprobată luni de Colegiul Electoral american, s-a abţinut până acum să îl atace atât de direct pe Donald Trump în această privinţă.

Colegiul Electoral a aprobat luni victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale desfăşurate pe 3 noiembrie. Preşedintele SUA este ales prin vot universal indirect. În general, fiecare stat îşi atribuie marii săi electori candidatului ieşit pe primul loc în plan local. Deşi s-a întâmplat în trecut ca o parte foarte redusă din marii electori să se abată de la această regulă, aceasta nu a schimbat niciodată rezultatul alegerilor. Rezultatele certificate confirmă avansul confortabil al lui Joe Biden, anunţat pe 7 noiembrie de mass-media. Candidatul democrat a obţinut votul a 306 mari electori faţă de 232, cât a obţinut Donald Trump.

"Integritatea alegerilor noastre a fost păstrată. Acum este timpul să întoarcem foaia. Pentru a ne strânge împreună", i-a îndemnat pe americani viitorul preşedinte al SUA, care va prelua oficial această funcţie pe 20 ianuarie.

"Flacăra democraţiei a fost aprinsă cu mult timp în urmă în această ţară. Şi acum ştim că nimic, nici măcar o pandemie sau un abuz de putere, nu poate stinge această flacără".

Donald Trump a denunţat de aproape o lună şi jumătate, fără dovezi, "cele mai trucate alegeri din istoria americană". Aproape toate acţiunile sale în justiţie au fost respinse. Umilinţa finală a fost decizia Curţii Supreme, unde liderul de la Casa Albă a întărit prin trei numiri majoritatea conservatoare (şase din nouă judecători), care a respins săptămâna trecută două recursuri introduse de echipa republicană, fără ca măcar să se sesizeze asupra fondului.

Donald Trump ar putea încerca să profite de complexitatea unui proces instituţional care se întinde pe o lungă perioadă de timp. Unii aleşi apropiaţi ai preşedintelui în exerciţiu se gândesc să conteste rezultatele atunci când Congresul va fi chemat să ofere o validare finală pe 6 ianuarie. Cu toate acestea, procesul nu are practic nicio şansă de succes.

Citit 537 ori Ultima modificare Marți, 15 Decembrie 2020 18:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.