Iranul va produce mai mult uraniu îmbogăţit

Iranul va produce mai mult uraniu îmbogăţit
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Iranul a adus la cunoştinţa Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) dorinţa sa de a produce uraniu îmbogăţit la 20 la sută, dincolo de pragul stabilit prin Acordul de la Viena din 2015, potrivit purtătorului de cuvânt al agenţiei ONU.

Potrivit ultimului raport disponibil al agenţiei ONU, publicat în noiembrie, Teheranul a îmbogăţit uraniu la un nivel de puritate superior limitei prevăzute prin Acordul de la Viena (3,67 la sută), dar nu a depăşit pragul de 4,5 la sută şi a respectat întotdeauna regimul strict al inspecţiilor Agenţiei.

Dosarul a cunoscut noi tulburări de la asasinarea, la sfârşitul lunii noiembrie, a cercetătorului iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh. În urma acestui atac, atribuit Israelului, aripa cea mai dură de la Teheran a promis o ripostă şi parlamentul a adoptat o lege controversată preconizând producerea şi stocarea a "cel puţin 120 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20 la sută pe an" şi "încetarea" inspecţiilor din partea AIEA, destinate să verifice dacă ţara încearcă să se doteze cu bomba atomică.

Citit 602 ori Ultima modificare Duminică, 03 Ianuarie 2021 20:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.