Administraţia Trump reintroduce Cuba pe ”lista neagră”

Administraţia Trump reintroduce Cuba pe ”lista neagră”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat luni, cu nouă zile înainte de sfârşitul mandatului, că a reintrodus Cuba pe lista neagră a SUA cu "statele care susţin terorismul", de pe care fostul preşedinte democrat Barack Obama a retras-o în 2015, informează AFP.

"Cu această măsură, vom trage din nou la răspundere guvernul Cubei şi vom transmite un mesaj clar: regimul Castro trebuie să pună capăt sprijinului său pentru terorismul internaţional şi subversiunii justiţiei americane", a declarat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, într-un comunicat care îi menţionează pe foştii lideri cubanezi Fidel şi Raul Castro.

El acuză Cuba, pentru a justifica această sancţiune, că "a susţinut în mod repetat acte de terorism internaţional, oferind refugiu teroriştilor".

Această decizie de ultimul moment riscă să facă mai dificilă pentru preşedintele ales Joe Biden, care va prelua funcţia pe 20 ianuarie, reluarea relaţiilor cu Havana.

După apropierea spectaculoasă dintre Washington şi Havana sub administraţia Obama, administraţia Trump şi-a înăsprit constant poziţia faţă de puterea comunistă. Cuba se alătură astfel Iranului, Coreei de Nord şi Siriei pe lista neagră a statelor care susţin terorismul. Sudanul a fost retras recent de pe această listă de către preşedintele Donald Trump.

În replică, ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez a denunţat "oportunismul politic" al administraţiei Trump.

Citit 675 ori Ultima modificare Marți, 12 Ianuarie 2021 17:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.