Guvernul Olandei demisionează după scandalul alocațiilor, în care mii de părinți au fost acuzați pe nedrept de fraudă

Guvernul Olandei demisionează după scandalul alocațiilor, în care mii de părinți au fost acuzați pe nedrept de fraudă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul Olandei a demisionat ca urmare a scandalului legat de miile de părinți acuzați pe nedrept de fraudă de către autoritățile fiscale. Mark Rutte, premierul țării, și-a înmânat demisia Regelui Willem-Alexander, conform Politico.

Miniștrii guvernului olandez vor rămâne interimar în funcție până la formarea unei noi coaliții, în contextul în care alegeri generale sunt deja programate în luna martie. Deși demisionează acum, Rutte ar putea totuși să revină în funcție după alegeri, având în vedere că partidul său este pe primul loc în sondaje, la o diferență serioasă față de restul formațiunilor.

Sondajele Politico arată că partidul lui Rutte este cu 17 procente peste al doilea partid clasat, Partidul Libertății, de extremă dreapta, condus de controversatul Geert Wilders. Rutte a spus, anterior, că se opune dizolvării coaliției, motivând că țara are nevoie de stabilitate și de guvern pe perioada pandemiei de coronavirus.

Un raport parlamentar, intitulat „Nedreptate fără precedent”, a fost publicat luna trecută, după o anchetă legată de scandalul alocațiilor pentru copii care a inclus interogarea publică a numeroși oficiali, inclusiv a premierului Rutte.

Aproximativ 20.000 de familii au fost urmărite penal pentru fraudă, au fost obligate să restituie alocațiile pentru copii încasate și li s-a încălcat dreptul de a face apel în instanță, timp de mai mulți ani, începând cu 2012. Unii oameni au fost împinși la un pas de faliment sau obligați să se mute în alte locuințe după ce li s-au cerut în mod eronat zeci de mii de euro când presupusa fraudă era constituită doar dintr-un formular completat greșit sau lipsa unei semnături. Mai multe cupluri s-au despărțit din cauza tensiunii provocate de acuzații.

Raportul a stabilit că „principiile fundamentale ale legii au fost încălcate” de autoritățile fiscale olandeze, cercetările pentru fraudă la adresa familiilor fiind declanșate de „o simplă eroare administrativă, fără rea intenție”. Miniștri, parlamentari, angajați ai statului și judecători, toți poartă partea lor de vină, a concluzionat raportul, recomandând că „toți angajații din aparatul de stat ar trebuie să se întrebe cum poate fi o astfel de situație împiedicată să se întâmple din nou”.

Guvernul și-a cerut scuze pentru metodele autorităților fiscale și a constituit anul trecut provizioane de peste 500 de milioane de euro pentru compensații, în jur de 30.000 de euro pentru fiecare familie. Autoritățile fiscale au recunoscut și că 11.000 de familii formate din persoane cu dublă naționalitate au fost evidențiate pentru a fi verificate mai amănunțit. Cu toate acestea, procurorii au refuzat să deschidă o anchetă pentru discriminare, anunțând că nu au găsit dovezi de fapte penale. Douăzeci de familii implicate au acționat în instanță miniștri din trei partide din coaliția lui Rutte pentru rolul deținut în scandal, într-un caz intentat la curtea supremă din Olanda.

Citit 387 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 03:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.