Indignare la nivel internaţional, după arestarea lui Alexei Navalnîi

Indignare la nivel internaţional, după arestarea lui Alexei Navalnîi
Kremlinul, acuzată că îşi reduce la tăcere opozanţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut autorităţilor ruse să îl elibereze imediat pe dizidentul Alexei Navalnîi, transmite Reuters. Reacţii asemănătoare au venit şi din partea altor cancelarii din ţările democratice.

Navalnîi a fost reţinut duminică seara, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Deşi ştia că ar putea fi arestat la sosirea în Rusia, el a revenit de la Berlin, unde fusese internat în spital din august anul trecut, după otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok. Autoritatea penitenciară din Rusia (FSIN) a confirmat arestarea.

"Arestarea lui Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova este inacceptabilă", a scris Michel în reţeaua Twitter.

La rândul ei, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat luni arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut ''eliberarea sa imediată'', indică un comunicat al executivului UE. ''Condamn arestarea lui Aleksei Navalnîi ieri (duminică, 17 ianuarie 2021 - n.r.) de autorităţile ruse, la sosirea sa în Rusia. Autorităţile ruse trebuie să-l pună în libertate imediat şi să-i garanteze siguranţa. Detenţia opozanţilor politici contravine angajamentelor internaţionale ale Rusiei. Aşteptăm în continuare o anchetă completă şi independentă cu privire la atacul asupra vieţii lui Aleksei Navalnîi. Vom monitoriza situaţia îndeaproape'', a subliniat Von der Leyen.

O reacţie foarte fermă a venit şi din partea Statelor Unite. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat duminică Rusia că l-a arestat pe Navalnîi la sosirea la Moscova pentru a-l reduce la tăcere, transmite dpa. "Statele Unite condamnă ferm decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalnîi. Reţinem cu îngrijorare serioasă că închiderea acestuia este ultima dintr-o serie de încercări de a-i reduce la tăcere pe Navalnîi şi alte personalităţi din opoziţie şi voci independente critice la adresa autorităţilor ruse", a comunicat Pompeo. "Cerem guvernului rus să asigure condiţii egale pentru toate partidele politice şi candidaţii care doresc să concureze în procesul electoral", a adăugat secretarul de stat, cerând "eliberarea necondiţionată a lui Navalnîi".

Poliţia rusă a arestat duminică mai mulţi susţinători ai opozantului, înainte de sosirea acestuia. Avionul companiei ruse Pobeda, la bordul căruia se afla Navalnîi, urma să aterizeze pe aeroportul Vnukovo, dar linia aeriană a comunicat că aeroportul respectiv a fost închis, iar zborul a fost redirecţionat către Şeremetievo. Unul din colaboratorii celui mai cunoscut dizident rus a numit şapte colaboratori ai acestuia care au fost reţinuţi de forţele de ordine; potrivit agenţiei EFE, printre cei arestaţi se află şi Oleg, fratele lui Alexei Navalnîi.

Citit 785 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 17:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.