Uniunea Europeană salută învestirea preşedintelui Joe Biden

Uniunea Europeană salută învestirea preşedintelui Joe Biden
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Uniunea Europeană a lansat un apel viitorului preşedinte american Joe Biden pentru a forma un ''nou pact fondator'' cu Europa, lucrând asupra unor chestiuni precum pacea, securitatea, prosperitatea, libertatea şi drepturile omului, transmit miercuri Reuters şi AFP.

Europa ''are un nou prieten la Casa Albă, după patru ani lungi'' ai preşedinţiei Trump, a afirmat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa Parlamentului European, cu câteva ore înaintea învestirii lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA. ''Această zi aduce veşti bune: SUA revin şi Europa este pregătită de reînnoire cu un vechi partener de încredere, pentru a da o nouă viaţă preţioasei noastre alianţe'', a adăugat ea.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că relaţia transatlantică, ce a suferit mult în ultimii patru ani, poate fi acum revitalizată. ''În prima zi a mandatului său, îi adresez o propunere solemnă noului preşedinte. Haideţi să construim un nou pact fondator pentru o Europă mai puternică, pentru o Americă mai puternică şi pentru o lume mai bună. Această nouă agendă pentru Europa şi pentru SUA pe care dorim să o prezentăm este o agendă ambiţioasă şi, iată de ce, în această primă zi a mandatului său, doresc să-l invit pe preşedintele Biden în Europa pentru a participa la o reuniune extraordinară a Consiliului European la Bruxelles, reuniune care s-ar putea desfăşura în paralel cu un summit al NATO'', a continuat înaltul demnitar european.

Charles Michel a discutat marţi seară cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, despre posibilitatea organizării unei reuniuni europene în acelaşi timp cu summitul NATO la care va participa Joe Biden. Datele urmează să fie stabilite şi depind de evoluţia pandemiei de COVID-19.

Potrivit lui Michel, Uniunea Europeană şi SUA ar trebui să se concentreze pe cinci priorităţi - impulsionarea cooperării multilaterale, combaterea COVID-19, schimbările climatice, redresarea economică cu o transformare digitală şi combinarea forţelor în eforturile pentru securitate şi pace.

Citit 547 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Ianuarie 2021 17:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.