Statele Unite menţin linia fermă faţă de expansionismul Chinei

Statele Unite menţin linia fermă faţă de expansionismul Chinei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Noul executiv american a trimis mai multe avertismente Beijingului cu privire la expansionismul său în Marea Chinei, transmite joi AFP.

Preşedintele Joe Biden a reamintit miercuri, în dialogul cu prim-ministrul japonez Yoshihide Suga, “angajamentul neclintit” al Statelor Unite de a proteja Japonia, inclusiv arhipelagul nelocuit Senkaku, denumit Diaoyu în limba chineză şi revendicat de Beijing.

Un angajament reafirmat sâmbătă de şeful Pentagonului, Lloyd Austin, care a declarat că “Statele Unite continuă să se opună oricărei încercări unilaterale de a schimba status quo-ul în Marea Chinei de Est”, potrivit Pentagonului. Aceste mesaje indică faptul că noul executiv american nu intenţionează să întrerupă poziţia fermă faţă de China, afişată de Statele Unite în timpul administraţiei Trump.

Washingtonul respinge de mult timp revendicarea de către Beijing a aproape tuturor insuliţelor şi recifelor din Marea Chinei de Sud în defavoarea ţărilor riverane (Malaezia, Vietnam, Filipine, Brunei), dar fostul secretar de stat Mike Pompeo a crescut presiunea asupra Chinei în luna iulie, când a declarat că aceste revendicări sunt “complet ilegale”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a reafirmat că sprijinul SUA pentru Taiwan rămâne unul “solid”, un alt avertisment adresat Beijingului, care consideră insula o provincie chineză şi ameninţă să o ia înapoi cu forţa, în cazul unei proclamări oficiale a independenţei sau a unei intervenţii străine.

Citit 419 ori Ultima modificare Joi, 28 Ianuarie 2021 15:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.