Partidele separatiste şi-au consolidat puterea în Catalonia

Partidele separatiste şi-au consolidat puterea în Catalonia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Partidele separatiste şi-au consolidat duminică majoritatea în parlamentul regional şi par în măsură să rămână la putere în Catalonia, în urma unui scrutin marcat de pandemie şi câştigat de candidatul prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez, notează AFP.

Dincolo de politică, imaginea care va rămâne din acest scrutin va fi aceea a personalului din secţiile de votare, îmbrăcat complet în salopete albe de protecţie, pentru a ajuta să voteze alegătorii bolnavi de COVID-19 sau în carantină.

După numărarea aproape integrală a buletinelor de vot, fostul ministru al sănătăţii, Salvador Illa, a ieşit pe primul loc, cu aproximativ 23 la sută din voturi şi 33 de locuri din cele 135 din parlamentul regional.

Trimis la Barcelona de Pedro Sanchez, pentru a-i disloca de la putere pe separatiştii care conduc din 2015, el a ratat însă pariul.

În timp ce partidele separatiste s-au angajat în scris să nu parafeze niciun acord cu el, Salvador Illa nu va putea să se bazeze pe voturile necesare în parlamentul catalan pentru a ajunge la preşedinţia executivului acestei bogate regiuni de nord-est a Spaniei, cu o populaţie de 7,8 milioane de locuitori.

"Schimbarea este aici, pentru a rămâne în Catalonia", a insistat el, anunţând că va candida la preşedinţie, în ciuda şanselor sale reduse.

După mai mult de trei ani de la o tentativă de secesiune eşuată, separatiştii au depăşit pentru prima dată 50 la sută din voturi într-un scrutin regional. La ultimul, din 2017, ei au totalizat 47,5 la sută.

Cu 33 de locuri pentru Stânga Republicană din Catalonia (ERC), 32 pentru Împreună pentru Catalonia (JxC) al fostului lider regional Carles Puigdemont şi 9 pentru radicalii din CUP, ei şi-au consolidat majoritatea la 74 de locuri.

Acum însă vor trebui să depăşească divergenţele dintre ei pentru a încheia un acord de guvernare. Clasat înaintea JxC, candidatul ERC, Pere Aragones, apare în poziţie de forţă pentru a deveni următorul preşedinte al executivului regional.

De teama coronavirusului, alegătorii s-au deplasat în număr redus la urne şi rata absenteismului a urcat la peste 46 la sută, cu peste 25 de puncte mai mult decât în 2017.

Citit 437 ori Ultima modificare Luni, 15 Februarie 2021 17:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.