Kim Jong Un, invitat să se plimbe cu... Air Force One

Kim Jong Un, invitat să se plimbe cu... Air Force One
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Fostul preşedinte american Donald Trump i-a propus liderului nord-coreean Kim Jong Un să urce la bordul avionului prezidenţial Air Force One, pentru a se întoarce la Phenian, după întâlnirea lor de la summitul de la Hanoi din 2019, se arată într-un documentar al BBC.

Conform filmului, intitulat "Trump Takes on the World" ("Trump se luptă contra lumii"), fostul preşedinte american "i-a stupefiat chiar şi pe cei mai experimentaţi diplomaţi" prin această ofertă, pe care Kim a refuzat-o. "Preşedintele Trump i-a propus lui Kim un zbor retur cu Air Force One", a declarat Matthew Pottinger, consilier pentru Asia al fostului preşedinte republican, pentru BBC, care a transmis informaţia în weekend.

"Preşedintele ştia că Kim a ajuns la Hanoi după o călătorie de mai multe zile cu trenul prin China, iar preşedintele i-a spus: 'Pot să văd duc acasă în două ore dacă vreţi'. Kim a refuzat", a afirmat consilierul.

Dacă liderul nord-coreean ar fi acceptat oferta, prezenţa sa - şi probabil cea a unei părţi a anturajului său - la bordul avionului oficial al preşedinţiei americane în spaţiul aerian al Coreii de Nord ar fi ridicat numeroase probleme de securitate.

Kim s-a deplasat la primul său summit cu Trump, care a avut loc în Singapore în 2018, la bordul unui avion împrumutat de China. La summit, Tump i-a arătat lui Kim interiorul maşinii sale prezidenţiale - un Cadillac de 1,5 milioane de dolari supranumit 'The Beast' ('Bestia') -, ca o demonstraţie a apropierii lor.

Citit 573 ori Ultima modificare Luni, 22 Februarie 2021 21:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.