Italia intră în carantină națională de Paște

Italia intră în carantină națională de Paște
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

​Italia va intra în carantină națională în weekendul în care va celebra Paștele, respectiv 3-5 aprilie, potrivit unui proiect de lege consultat vineri, 12 martie 2021, de Reuters. Măsura este menită să limiteze răspândirea Covid-19, în contextul în care Italia se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri și spitalizări.

De luni, 15 martie, regiunile care vor avea un număr săptămânal de cazuri mai mare de 250 la 100.000 de locuitori vor trece automat în zona roșie. Pentru sărbătorile de Paște, între 3 și 5 aprilie, măsurile prevăzute pentru zona roșie se vor aplica în toată țara, conform agenției ANSA.

Provinciile Bolzano, Trento, Basilicata, Campania, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Lombardia, Piemonte, Veneto, Toscana și Marche urmează să rămână în scenariul roșu, în timp ce alte opt regiuni vor urma să devină portocalii: Abruzzo, Calabria, Liguria, Molise, Puglia, Sicilia, Umbria și Valle d'Aosta. Stefano Bonaccini, guvernatorul regiunii Emilia-Romagna şi preşedinte al Conferinţei Regiunilor din Italia, a apreciat noul decret care urmează să fie publicat de Guvernul Draghi, cu atât mai mult cu cât președinții regiunilor vor avea posibilitatea de a lua decizii locale. „Virusul se extinde, măsuri restrictive trebuie luate azi pentru a salva vara”, a declarat Stefano Bonaccini, conform unor surse care au participat la ultima întâlnire a premierului Mario Draghi cu autoritățile regionale şi locale.

Magazinele non-esențiale vor fi închise peste tot în țară în perioada 3-5 aprilie, iar cetățenii vor putea ieși din casă doar pentru a merge la muncă sau pentru urgențe medicale ori de altă natură. Odată cu măsurile impuse la nivel național, Italia se pregătește de o regândire a restricțiilor în cele 20 de regiuni ale țării, după o evaluare săptămânală, în funcție de evoluția numărului de cazuri. Autoritățile aplică și aici mai multe tipuri de scenarii: alb, galben, portocaliu și roșu, în funcție de nivelul de risc.

Restricțiile vor fi sporite și în zonele care sunt în scenariul galben (risc scăzut de transmitere a bolii), deplasarea între localități fiind limitată, restaurantele și barurile închise. La fel și școlile. Astfel, anumite regiuni printre care și Lombardia unde se află și centrul financiar al Italiei, Milano, ar urma să intre în carantină încă de luni ca urmare a creșterii semnificative a numărului de cazuri în ultimele zile. "Sper că acesta este ultimul sacrificiu pe care îl cer cetățenilor noștri”, a declarat președintele regiunii Attilio Fontana.

Joi, Italia a raportat aproape 26.000 de noi cazuri de Covid-19 și 373 de decese. Peste 100.000 de italieni au murit din cauza noului coronavirus, de la începutul pandemiei, Italia fiind printre cele mai afectate state europene și țara care a impus măsuri dure de carantină care au afectat economia țării, vorbindu-se despre cea mai gravă criză după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Citit 707 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Martie 2021 01:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.