Restricții de Paște, în mai multe state ale Uniunii Europene

Restricții de Paște, în mai multe state ale Uniunii Europene
Măsuri mai stricte, în contextul celui de-al treilea val al pandemiei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Țările europene adoptă măsuri mult mai stricte pentru perioada Paștelui, în contextul celui de-al treilea val al pandemiei, scrie hotnews.ro. În Spania, cetățenii sunt nemulțumiți că nu pot circula între comunități, în timp ce străinii au voie să vină în țară, în Italia slujbele religioase vor fi permise în anumite condiții, iar în Germania, cancelarul Angela Merkel renunță la lockdownul strict anunțat în urmă cu câteva zile.

Spania a prelungit unele restricții și a introdus altele noi pentru perioada de Paște, între 26 martie și 9 aprilie. Astfel, spaniolii nu au voie să circule între comunități decât pentru motive întemeiate. Barurile și restaurantele din anumite regiuni sunt obligate să închidă la ora 18, iar în alte regiuni, la ora 21. Circulația pe timp de noapte este de asemenea interzisă. Reuniunile în locurile publice sunt limitate la şase persoane în aer liber și la patru în spațiile închise. În același timp, însă, bisericile catolice de pe teritoriul Spaniei vor putea ține slujbe religioase în ziua de Paște, dar la capacitate de 50% și cu respectarea distanțării fizice.

În Germania, după ce inițial a anunțat un lockdown strict de Paște, pentru cinci zile, cu magazine închise și interzicerea serviciilor religioase, cancelarul Angela Merkel a dat înapoi, în urma presiunii publice din țară, și a recunoscut că planul inițial a fost pripit. Conferința Episcopilor Germani Catolici a anunțat ulterior că serviciile religioase vor avea loc de Paște, cu măsuri de igienă, păstrarea distanței fizice și asigurând, de asemenea, fluxuri video disponibile pentru cei care nu doresc să participe personal. Guvernul federal și landurile fac apel "urgent" la germani să se abțină de la călătorii, atât în țară, cât și în străinătate.

Începând cu data de 27 martie, Belgia va intra în așa-numita "pauză de Paște". Se poate merge la magazin pentru cumpărături non-esențiale, dar doar cu programare și respectând regula unui număr maxim de persoane în același timp. În Bruxelles nu se poate ieși din casă între orele 22 și 6. Toate călătoriile non-esențiale sunt interzise în continuare, iar restricția se păstrează cel puțin până pe 19 aprilie.

Aproape o treime din populația Franței (21 milioane de oameni) se află deja de o săptămână în cel de-al treilea lockdown. În unele departamente este permisă doar cu justificare deplasarea pe o distanță mai mică de 10 kilometri, între orele 6 și 19. Pentru distanțe mai mari, deplasarea este permisă doar pentru motive întemeiate sau profesionale. Multe magazine non-esențiale s-au închis. Francezii din departamentele aflate în lockdown nu au voie să călătorească în alte departamente. În același timp, participarea la serviciile religioase este permisă, chiar și în departamentele aflate în lockdown, cu respectarea unor reguli de distanțare fizică.

Noi restricții au intrat în vigoare şi în Italia, în jumătate dintre regiuni, inclusiv Roma, începând cu 15 martie și vor dura până după Paște. Între 3 și 5 aprilie, întreaga Italie va fi considerată "zonă roșie" şi se va afla în lockdown național. Slujba de la Vatican nu va fi deschisă publicului larg, nici în acest an. Va fi permisă intrarea unui număr limitat de oameni în Biserica "Sfântul Petru". De asemenea, italienii vor putea merge la bisericile din cartierul lor, cu respectarea unor reguli.

Bisericile vor fi deschise de Paște în Polonia, dar în același timp vor fi luate măsuri mai dure de lockdown. Magazinele non-esențiale mari, precum cele de mobilă, vor fi închise, în timp ce supermarketurile vom putea primi un număr limitat de clienți. Guvernul închide, de asemenea, creșele și grădinițele, cu unele excepții. Frizeriile, saloanele de înfrumusețare și sălile de sport vor fi închise. Accesul în biserică va fi permis pentru un număr limitat de persoane (o persoană pe 20 de metri pătrați), iar serviciile religioase se vor desfășura în continuare.

Cehia este a doua țară din UE în ceea ce privește numărul de infectări raportat la numărul locuitorilor și a doua la cea mai ridicată rată de deces. Actualele măsuri expiră pe 28 martie, iar epidemiologii locali cer lockdown pentru perioada Paștelui. În acest moment, serviciile religioase sunt permise cu respectarea unor măsuri de siguranță sanitară.

În acest moment, bisericile sunt deschise în Ungaria, cu respectarea regulilor de distanțare fizică. O decizie privind perioada de Paște este așteptată în aceste zile.

Guvernul din Finlanda propune ca restaurantele, barurile și cafenelele să fie închise pentru încă trei săptămâni, începând cu 28 martie, când expiră actualele restricții. Decizia finală va fi luată de Parlament.

Numărul infecțiilor cu COVID-19 din Croația a crescut cu 45% de săptămâna trecută. Experții dau vina pe noile tulpini de virus, combinate cu relaxarea măsurilor după începerea procesului de vaccinare. Restricțiile actuale rămân în vigoare și în perioada Paștelui.

CITEȘTE ȘI: În România, liber la slujba de Înviere

Citit 681 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Martie 2021 01:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.