Rusia testează torpile cu propulsie nucleară

Rusia testează torpile cu propulsie nucleară
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Rusia testează un nou tip de armă, într-o zonă a Arcticii, cu scopul de a-şi asigura securitatea coastei de nord şi controlul asupra unei rute maritime cheie între Asia şi Europa, a relatat postul de televiziune american CNN, citat luni de agenţia de presă EFE.

Armata rusă a testat recent tipul de torpilă numit Poseidon 2M39, cu propulsie nucleară, a cărei dezvoltare decurge într-un mod accelerat de la testele efectuate în februarie anul trecut, potrivit CNN, care citează experţi în armament şi surse occidentale.

Această torpilă este destinată să depăşească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar fi de exemplu cele ale SUA, indică CNN.

Mai mult, acest tip de armă, cu o capacitate de mai multe megatone, ar putea provoca unde radioactive în zonele de coastă, transformându-le de nelocuit pentru mult timp, conform unor surse ruseşti.

Încă în noiembrie anul trecut, secretarul de stat adjunct al SUA de atunci, Christopher A. Ford, declarase că Poseidon a fost conceput "pentru a inunda oraşele de coastă americane cu valuri uriaşe radioactive".

În acest context, EFE evocă o declaraţie a şefului Serviciului de informaţii norvegiene, viceamiralul Nils Andreas Stensones, potrivit căruia torpila Poseidon se află în prezent în fază de testare, dar influenţa sa va depăşi regiunea în care este testată, cu referire la Arctica. Acesta a refuzat însă să ofere detalii despre cât de mult a progresat partea rusă în dezvoltarea acestei torpile.

Citit 584 ori Ultima modificare Luni, 05 Aprilie 2021 20:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.