Atac cibernetic asupra centralei nucleare iraniene de la Natanz

Atac cibernetic asupra centralei nucleare iraniene de la Natanz
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un atac cibernetic al serviciului de informaţii israelian Mosad ar fi provocat întreruperea cu energie electrică care a avut loc duminică la instalaţia nucleară iraniană din Natanz, potrivit presei israeliene - transmite EFE.

Posturile de televiziune israeliene 11 şi 13 au raportat că, potrivit unor "surse din servicii secrete occidentale", întreruperea nu a fost un accident, ci s-a datorat unui atac cibernetic israelian efectuat de Mosad şi a cauzat pagube semnificativ mai mari decât cele raportate de autorităţile iraniene.

Aceste informaţii coincid cu o modificare a descrierii episodului de către Organizaţia pentru Energie Atomică din Iran, care l-a prezentat mai întâi ca "un incident" care nu a provocat pagube şi ulterior l-a denunţat drept "terorism nuclear".

Dacă aceste informaţii sunt confirmate, acesta ar fi al doilea astfel de atac în mai puţin de un an asupra Natanz, după un act de sabotaj în iulie 2020, pentru care mai multe surse au acuzat Israelul.

Incidentul de duminică intervine pe fondul unei creşteri a tensiunii între cele două ţări în ultimele săptămâni, cu acuzaţii de atac sau sabotaj, în urma unei serii de explozii vizând nave de marfă ale ambelor ţări.

"Lupta împotriva Iranului şi a sateliţilor săi, precum şi împotriva armelor iraniene nu este o sarcină uşoară", a declarat duminică premierul israelian în funcţie, Benjamin Netanyahu, fără a menţiona presupusul atac cibernetic.

Această escaladare a tensiunilor vine şi la câteva zile după începerea, la Viena, a negocierilor pentru relansarea acordului nuclear din 2015 cu Iranul, din care Statele Unite s-au retras în 2018 şi căruia Israelul i se opune complet. Acest subiect a fost abordat duminică de ministrul israelian al apărării, Beny Gantz, care a cerut "evitarea unei escaladări nucleare în regiune", după o întâlnire cu secretarul apărării american, Lloyd Austin, care se află în vizită oficială în Israel şi are programată o întâlnire cu Netanyahu luni.

Autorităţile iraniene au descris incidentul de la Natanz drept un act de ''terorism nuclear'' şi au precizat că Iranul îşi rezervă dreptul de a acţiona împotriva autorilor. ''Sioniştii vor să se răzbune din cauza progresului nostru în maniera de ridicare a sancţiunilor... ei au afirmat public că nu vor permite acest lucru. Dar noi ne vom lua revanşa în faţa sioniştilor'', a declarat Zarif. "Nu a existat contaminare şi nu au fost nici victime, însă ar fi putut provoca un dezastru. Poate fi considerată o faptă împotriva umanităţii", a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al MAE ianian, Saeed Khatibzadeh, într-o conferinţă de presă.

Centrala de la Natanz, care îşi desfăşoară în subteran o mare parte a activităţii, este una dintre cele câteva obiective iraniene monitorizate de către inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte "producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora". Documentul prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu "în cantităţi mici" după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare.

Citit 948 ori Ultima modificare Luni, 12 Aprilie 2021 19:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.