Vot privind acordul comercial post-Brexit

Vot privind acordul comercial post-Brexit
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Parlamentul European (PE) se va pronunţa marţi, 27 aprilie 2021, printr-un vot în plen, asupra acordului comercial post-Brexit, încheiat între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, aplicat deja cu titlu provizoriu de la 1 ianuarie.

Aplicarea provizorie a tratatului, încheiat în decembrie 2020, urmează să ia sfârşit la 30 aprilie, însă eurodeputaţii au întârziat momentul stabilirii unei date pentru acest vot, în semn de protest faţă de amânarea de către Londra a anumitor controale la mărfuri în Irlanda de Nord.

Conform purtătorului de cuvânt al PE, Jaume Duch, votul, ce va urma unei dezbateri în plen, va fi însoţit de o rezoluţie parlamentară.

Anunţul Londrei privind amânarea până la 1 octombrie a anumitor controale la mărfurile ce sosesc în Irlanda de Nord din restul Marii Britanii a provocat furie la Bruxelles. Acuzând Regatul Unit că încalcă protocolul irlandez inclus în tratatul de retragere semnat la finalul lui 2019, Comisia Europeană a declanşat o procedură în contencios. Acest acord prevede că Irlanda de Nord rămâne în piaţa unică europeană, ceea ce înseamnă controale vamale şi sanitare între ea şi restul Regatului Unit, de la 1 ianuarie.

Citit 706 ori Ultima modificare Joi, 22 Aprilie 2021 20:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.