Certificatul UE COVID-19, negociat de instituțiile europene

Certificatul UE COVID-19, negociat de instituțiile europene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Parlamentul European şi-a adoptat joi, 29 aprilie 2021, poziţia de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulaţie în Europa în timpul pandemiei, eurodeputaţii fiind de acord că noul "certificat UE COVID-19" - în locul "adeverinţei electronice verzi", conform propunerii Comisiei Europene - ar trebui să fie valabil timp de 12 luni şi nu mai mult, indică un comunicat al legislativului european.

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcţie de caz, că a obţinut recent un rezultat negativ al testului ori că a trecut printr-o infecţie anterioară cu SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, certificatele europene COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie şi nici nu vor deveni o condiţie prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie, afirmă eurodeputaţii.

Propunerea legislativă privind cetăţenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă şi 31 de abţineri, în timp ce propunerea privind cetăţenii ţărilor terţe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 împotrivă şi 70 de abţineri. Procedura de votare a avut loc miercuri, rezultatele fiind anunţate joi dimineaţa. Atât Parlamentul European, cât şi Consiliul sunt acum pregătite să înceapă negocierile. Obiectivul este de a se ajunge la un acord înaintea sezonului turistic de vară.

Citit 681 ori Ultima modificare Joi, 29 Aprilie 2021 22:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.