"Salt cuantic" la nivelul cooperării militare în cadrul UE

"Salt cuantic" la nivelul cooperării militare în cadrul UE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cooperarea militară în cadrul Uniunii Europene (UE) va primi un impuls echivalent cu un "salt cuantic" prin includerea, pentru prima dată, a unor parteneri externi precum Statele Unite, Canada şi Norvegia într-unul din proiectele sale, a apreciat joi ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, transmite Reuters.

"Va fi un salt cuantic în termeni de cooperare concretă", a declarat ministrul german, înaintea reuniunii de la Bruxelles cu omologii săi din UE, prima ce va avea loc în format fizic după mai bine de un an.

Proiectul UE privind mobilitatea militară este menit să faciliteze deplasările de trupe în interiorul Europei, acţiuni considerate de NATO drept cruciale în cazul unui conflict cu Rusia.

În timp ce NATO a fost vârf de lance în eforturile de a reduce discrepanţele din legislaţiile statelor UE cu impact asupra transferului trupelor americane în Europa, UE dispune de un buget pentru consolidarea podurilor care nu sunt suficient de rezistente pentru a susţine trecerea tancurilor şi are mai multe pârghii asupra schimbării reglementările în blocul comunitar.

"Vorbind despre mobilitatea militară, să ne asigurăm că trupele pot fi deplasate peste frontiere în interiorul Europei este o temă foarte importantă nu doar pentru Uniunea Europeană, ci şi pentru NATO", a subliniat Kramp-Karrenbauer.

Decizia, ce va fi adoptată în mod oficial de miniştrii apărării din UE joi, va însemna că membrii NATO Norvegia, Canada şi SUA vor deveni primele ţări din afara UE care vor colabora în cadrul Cooperării Permanente Structurate (PESCO) a UE, iniţiativă menită să aprofundeze legăturile în domeniul apărării.

PESCO a fost convenită de liderii UE în decembrie 2017, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

În acest timp, UE a alocat 1,7 miliarde de euro din bugetul său comun până în anul 2028 pentru a creşte aşa-numita mobilitate militară în sprijinul NATO. Sporirea mobilităţii militare are în vedere îmbunătăţirea schimbului de informaţii între statele UE şi reducerea birocraţiei la frontiere, inclusiv prin armonizarea reglementărilor vamale, pentru a permite desfăşurări rapide şi înlesnirea transportului echipamentelor militare.

La reuniunea de la Bruxelles, miniştrii apărării vor mai lua în discuţie situaţia la frontiera Ucrainei, unde Rusia mobilizase zeci de mii de militari în urmă cu câteva săptămâni, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Citit 537 ori Ultima modificare Joi, 06 Mai 2021 18:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.