China suspendă dialogul economic cu Australia

China suspendă dialogul economic cu Australia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

China a suspendat dialogul economic strategic cu Australia pe termen nedefinit, Beijingul acuzând Canberra de „mentalitate de Război Rece”, transmite joi dpa.

Decizia intervine la scurt timp după ce guvernul australian a anulat două acorduri cu China, în cadrul Iniţiativei „Belt and Road” (Noul Drum al Mătăsii).

Cele două state sunt implicate într-o dispută comercială care a escaladat anul trecut, când China a lovit prin tarife şi întârzieri vamale exporturile australiene de vin, carne de vită, orz şi cărbune.

Cu toate acestea, nu este clar dacă recenta decizie a Beijingului va avea un impact concret. Beijingul refuza deja participarea la reuniuni la nivel înalt, potrivit agenţiei australiene AAP. Ultima dată când cele două părţi s-au întâlnit în cadrul dialogului economic a fost în septembrie 2017.

Analistul Jeffrey Wilson, de la USAsia Centre din Perth, a apreciat la televiziunea australiană ABC că suspendarea dialogului va avea „zero efecte concrete”, dat fiind că Beijingul a aplicat deja sancţiuni ample asupra exporturilor australiene în ultimul an.

Citit 475 ori Ultima modificare Joi, 06 Mai 2021 18:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.