Acordul nuclear cu Iranul a expirat

Acordul nuclear cu Iranul a expirat
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele parlamentului iranian a declarat că acordul de monitorizare a activităţilor nucleare de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), valabil trei luni, a expirat în 22 mai, a relatat duminică agenţia de presă Fars, citată de Reuters.

''Din 22 mai, odată cu încetarea acordului pe trei luni, agenţia nu va mai avea acces la datele colectate de camerele video din interiorul obiectivelor nucleare convenite conform acordului'', a afirmat Mohammad Baqer Qalibaf.

AIEA a anunţat că poartă discuţii cu Teheranul cu privire la extinderea acordului de monitorizare a activităţilor nucleare iraniene. După ce în 2018 fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul internaţional încheiat de Teheran şi puterile mondiale şi a reintrodus sancţiuni economice contra Iranului, această ţară a început să încalce treptat prevederile pactului.

În luna februarie, AIEA şi Teheranul au convenit să menţină activităţile de verificare şi monitorizare ''necesare'' efectuate de forul internaţional în Iran, deşi cooperarea între cele două părţi a fost diminuată, inclusiv prin încetarea inspecţiilor experţilor internaţionali.

Citit 406 ori Ultima modificare Duminică, 23 Mai 2021 18:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.