Germania recunoaște genocidul comis în Namibia colonială

Germania recunoaște genocidul comis în Namibia colonială
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Germania a recunoscut în mod oficial, vineri, 28 mai 2021, crimele comise de trupele coloniale germane în Namibia drept genocid, relatează Deutsche Welle.

Despăgubiri de 1,1 miliarde de euro

Ministrul de externe german, Heiko Maas, a declarat în cadrul unui comunicat că este „un gest de recunoaștere a suferințelor incomensurabile” cauzate de Germania și că țara va crea un fond de 1,1 miliarde de euro, bani care vor fi folosiți de comunitățile afectate. Maas a precizat că banii plătiți prin compensație ca urmare a unor acțiuni legale ale victimelor nu vor fi scăzuți din acest fond. Decizia vine în urma unor negocieri de cinci ani între autoritățile germane și cele namibiene, pentru o reevaluare orientată spre viitor a colonialismului german. Reprezentanți ai comunităților Herero și Nama au participat la negocieri. Declarația va fi semnată de Maas, la Windhoek, capitala Namibiei, la începutul lunii iunie.

Fostul ministru al dezvoltării din Germania, Heidemarie Wieczorek-Zeul, a prezentat pentru prima oară scuze Namibiei, în 2004, pentru atrocitățile comise în timpul Imperiului German (1871-1918). Ea spunea atunci că felul în care s-a purtat Germania în coloniile sale s-ar putea califica drept genocid în termenii de astăzi.

Imperiul German a colonizat zona Africii de sud-vest ca urmare a rezultatului Conferinței de la Berlin din 1884-1885, în urma căreia marile imperii europene au împărțit continentul african în zone de influență colonială. Nou formatului Imperiu German i-a revenit, printre altele, regiunea care a devenit, ulterior, Africa de Sud-Vest Germană. Germania a administrat colonia între 1884 și 1915, dar a pierdut aceste teritorii ca urmare a înfrângerii din Primul Război Mondial.

În imagine, cranii ale victimelor genocidului din Namibia

Pe perioada administrației coloniale germane, armata germană a reprimat cu brutalitate extremă mai multe revolte și rebeliuni și a masacrat zeci de mii de oameni. Generalul german Lothar von Trotha, trimis să înăbușească o răscoală a populației Herero în 1904, este cunoscut pentru cruzimea sa.

Conform istoricilor, între 65.000 și 80.000 de etnici Herero și aproximativ 20.000 de etnici Nama au fost uciși în perioada în care Namibia a fost colonie germană.

Citit 616 ori Ultima modificare Vineri, 28 Mai 2021 17:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.