Brazilienii cer, în stradă, demiterea președintelui. Proteste masive, în peste 200 de orașe

Brazilienii cer, în stradă, demiterea președintelui. Proteste masive, în peste 200 de orașe
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Zeci de mii de persoane au manifestat în peste 200 de oraşe din Brazilia, cerând demiterea preşedintelui Jair Bolsonaro, din cauza modului dezastruos în care a gestionat pandemia de Covid-19, care s-a soldat cu 461.000 de morţi şi ameninţă să se agraveze din nou, relatează The Guardian și AFP. Demonstranții îl acuză pe președinte de "genocid".

În centrul metropolei Rio de Janeiro, aproximativ 10.000 de persoane care purtau mască de protecţie au defilat la apelul stângii şi al unor mişcări studenţeşti, stribând "Bolsonaro, afară!" şi "Bolsonaro, genocid!", relatează AFP, citată de News.ro. "Nimeni nu vrea să fie în stradă în mijlocul unei pandemii. Bolsonaro nu lasă vreo alternativă. Suntem în stradă pentru a ne apăra vieţile. Nu vom aştepta (alegerile prezidenţiale din) 2022. Acesta este doar începutul", a declarat sâmbătă liderul Mişcării Muncitorilor fără Adăpost (MTST), Guilherme Boulos.

De la începutul pandemiei, pe care a catalogat-o drept o simplă gripă, preşedintele brazilian a criticat carantina şi a promovat medicamente fără vreo eficienţă dovedită. Liderul brazilian de extremă dreapta a respins purtarea măştii şi a pus la îndoială importanţa vaccinurilor. Din populaţia Braziliei de peste 210 milioane, doar aproximativ 19 milioane de oameni - mai puţin de 9,4% - au fost complet vaccinaţi, relatează CNN.

În Sao Paulo, cel mai mare oraş al Braziliei, mii de oameni au blocat una dintre cele mai mari străzi din oraş. Pe un balon mare, Bolsonaro era descris ca fiind un vampir. Unele proteste, cum ar fi cel de la Rio, au inclus imagini ale fostului preşedinte de stânga, Luis Inacio Lula da Silva.

Manifestanţii consideră că multe morţi ar fi putut fi evitate, dacă Guvernul ar fi lansat mai devreme campania de vaccinare, care avansează lent. Ei îl acuză totodată pe preţedinte de faptul că promovează despădurirea Amazoniei, violenţa şi rasismul.

Senatul Braziliei desfăşoară o anchetă cu privire la modul în care administraţia Bolsonaro a tratat pandemia.

Manifestaţii au fost organizate în numeroase oraşe braziliene, inclusiv la Salvador, Brasilia şi Belo Horizonte. Organizatorii le-au cerut participanţilor la manifestaţii să respecte gesturi-barieră şi au distribuit măşti de protecţie şi gel hidroalcoolic. Potrivit site-ului de ştiri G1, o manifestaţie organizată la Recife a fost dispersată de poliţie cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Aceste adunări intervin după două weekenduri de manifestaţii pentru susţinerea Guvernului - convocate de către Bolsonaro însuşi. Nivelul popularităţii sale a scăzut la 24%, cel mai scăzut nivel, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Datafolha. Acest sondaj arată că 49% dintre brazilieni susţin destituirea lui Jair Bolsonaro, iar 46% se opun. Potrivit acestui sondaj, fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, rivalul lui Bolsonaro, este favorit în alegerile prezidenţiale din 2022.

Citit 681 ori Ultima modificare Duminică, 30 Mai 2021 14:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.