Începe construirea Canalului Istanbul

Începe construirea Canalului Istanbul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că lucrările de construcţie la un canal destinat să facă legătura între Marea Neagră şi Marea Marmara, un uriaş proiect cu o valoare de mai multe miliarde de dolari, vor începe în luna iunie, chiar dacă pandemia continuă să afecteze economia turcă, transmite Bloomberg.

Anunţul făcut de preşedintele Erdogan vine după un deceniu de când a lansat acest "proiect nebunesc" privind un canal navigabil, cu o lungime de 45 de kilometri, care să reducă presiunile asupra Ssrâmtorii Bosfor. Într-un raport guvernamental publicat în 2019, preţul estimativ al canalului era de 75 miliarde de lire (13 miliarde de dolari, la acea dată).

Erdogan mizează pe faptul că acest canal va da naştere la noi oraşe de-a lungul rutei şi va crea mii de locuri de muncă, inversând astfel tendinţa de scădere a popularităţii liderului Turciei, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2023.

În cei 18 ani de când conduce Turcia, Erdogan a investit zeci de miliarde de dolari în uriaşe proiecte de infrastructură, precum noul aeroport din Istanbul, un nou pod peste Bosfor şi mari spitale.

Canalul între Marea Neagră şi Marea Marmara ar urma să dea naştere unui nou oraş cu o jumătate de milion de locuitori, iar mai multe poduri vor face legătura între cele două maluri. "Vom pune fundaţia la Canal Istanbul la finele lunii iunie", a spus Erdogan, cu prilejul unei ceremonii de aniversare a cuceririi Constantinopolului de către otomani în 1453.

Citit 653 ori Ultima modificare Marți, 01 Iunie 2021 21:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.