SUA și UE, în dispute privind piața oțelului

SUA și UE, în dispute privind piața oțelului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

SUA trebuie să ''treacă de la vorbe la fapte'' pentru a soluţiona disputa cu Uniunea Europeană referitoare la comerţul cu oţel şi aluminiu, a susţinut miercuri vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetăţenilor, Valdis Dombrovskis.

Cele două părţi au suspendat tarifele în disputa lor veche de 17 ani cu privire la subvenţiile pentru producătorii de avioane Airbus şi Boeing. Totuşi, SUA au păstrat tarifele impuse de fostul preşedinte Donald Trump asupra oţelului şi aluminiului importate din Uniunea Europeană, deşi Bruxellesul a suspendat alte măsuri de răspuns.

''Le-am transmis SUA un mesaj clar despre disponibilitatea noastră de a soluţiona această chestiune într-o manieră corectă şi echilibrată, prin suspendarea dublării automate a contramăsurilor noastre justificate. Acum, Statelor Unite le revine să treacă de la vorbe la fapte'', a spus Dombrovskis.

Un proiect de declaraţie a summitului UE-SUA ce va fi găzduit de Bruxelles în 15 iunie arată că cele două părţi sunt decise să renunţe la tarifele la oţel înainte de 1 decembrie acest an şi să evite alte dispute comerciale transatlantice, relatează Reuters.

Proiectul, care va fi dezbătut miercuri de ambasadorii la UE ai statelor membre, include şi angajamentul de a încheia înainte de 11 iulie disputa dintre Bruxelles şi Washington cu privire la subvenţiile pentru producătorii de avioane Airbus şi Boeing.

Citit 542 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Iunie 2021 22:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.