Navă de război americană, în Marea Neagră

Navă de război americană, în Marea Neagră
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O navă de război americană, distrugătorul USS Laboon, a traversat strâmtorile Dardanele şi Bosfor pentru a ajunge în Marea Neagră, pe un fond de tensiuni între Ucraina şi Rusia, a relatat agenţia turcă Anadolu, potrivit AFP.

SUA au renunţat la mijlocul lui aprilie să desfăşoare două nave de război în Marea Neagră via strâmtorile turce, în pline tensiuni între Ucraina şi Rusia, au afirmat atunci responsabili şi media din Turcia.

Convenţia de la Montreux din 1936, care reglementează circulaţia în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, obligă statele neriverane Mării Negre să anunţe cu 15 zile în prealabil trecerea navelor lor.

Anunţul desfăşurării anulate ulterior în aprilie a intervenit într-un context de creştere a tensiunilor între Rusia şi Ucraina, iar decizia de trimitere a unor nave militare a fost primită ca un semnal de sprijin al Washingtonului pentru Kiev.

Anularea acestei manevre anunţată de turci a intervenit a doua zi după o discuţie telefonică între preşedintele Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin. Cu acest prilej, Biden i-a propus lui Putin să se întâlnească într-o ţară terţă şi i-a cerut acestuia să 'facă să scadă tensiunile' în Ucraina, potrivit Casei Albe.

Citit 419 ori Ultima modificare Duminică, 13 Iunie 2021 16:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.