Rusia și China, noile provocări la adresa NATO. „Vreau ca Europa să știe că Statele Unite sunt aici”

Rusia și China, noile provocări la adresa NATO. „Vreau ca Europa să știe că Statele Unite sunt aici”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni, 14 iunie 2021, înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, că NATO este "extrem de importantă" pentru interesele americane şi a adăugat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa, relatează Reuters.

"Articolul 5 este o obligaţie sacră", a afirmat Biden, referindu-se la doctrina apărării colective a alianţei transatlantice. "Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici", a adăugat el.

Biden a avertizat totodată că există noi provocări la adresa securităţii internaţionale, care provin din Rusia şi China. "Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptăm noi, şi nici China", a apreciat Biden, care - odată ajuns la sediul NATO - a fost primit de secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit EFE.

Liderii ţărilor NATO vor discuta la summitul de la Bruxelles subiecte precum provocările reprezentate de Rusia şi China, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel, subliniind necesitatea de a răspunde campaniilor de dezinformare ale Moscovei, transmite Reuters. La sosirea la summit, Merkel a spus că liderii vor discuta de asemenea despre modalităţile prin care ar putea lucra cu Georgia şi Ucraina, două ţări care caută legături mai strânse cu NATO, ca un bastion împotriva ameninţării venite din partea vecinei lor Rusia. "Problemele de pe agenda de astăzi ne preocupă pe toţi. În primul rând, provocarea cu care ne confruntăm: Rusia, dar şi regiunea indo-pacifică cu China, în măsură din ce în ce mai mare", a spus ea. "Provocările hibride devin din ce în ce mai importante: atacurile cibernetice şi în special în legătură cu Rusia, campaniile de dezinformare", a adăugat Merkel.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să răspundă la ascensiunea economică, politică şi militară a Chinei şi că declaraţia finală a summitului de luni va cimenta o nouă strategie faţă de Beijing, relatează Reuters şi AFP. "China se apropie de noi. Îi vedem în spaţiul cibernetic. Vedem China în Africa, dar şi cum investeşte masiv în infrastructura noastră esenţială", a declarat el presei, la sediul NATO de la Bruxelles, înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice. "Ştim că China nu ne împărtăşeşte valorile. Trebuie să răspundem împreună, ca alianţă", a spus Stoltenberg, adăugând că Beijingul nu este inamic sau adversar. "China nu este adversarul nostru, inamicul nostru. Nu va exista un război rece cu China. Dar trebuie să facem faţă provocărilor pe care le ridică China la adresa securităţii noastre", a mai afirmat el.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat luni înaintea summitului liderilor NATO de la Bruxelles că Rusia încearcă "să înghită" Belarusul şi că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord trebuie să fie unită în demersul de descurajare a Moscovei, transmite Reuters. "Belarusul îşi pierde ultimele elemente ale independenţei, iar aceste tendinţe sunt foarte periculoase", a declarat Nauseda, la sosirea la summitul de la Bruxelles.

Citit 455 ori Ultima modificare Marți, 15 Iunie 2021 11:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.