Benjamin Netanyahu, la sfârșitul a 12 ani de putere

Benjamin Netanyahu, la sfârșitul a 12 ani de putere
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O nouă pagină din istoria Israelului a fost deschisă duminică, 13 iunie 2021, odată cu încheierea celor 12 ani la putere ai prim-ministrului Benjamin Netanyahu, după votul de încredere al parlamentului pentru o coaliţie eterogenă condusă de fostul său aliat, Naftali Bennett.

Un total de 60 de deputaţi au votat pentru noua coaliţie ce reuneşte partide de dreapta şi de stânga, beneficiind inclusiv de sprijinul unui partid arab, în timp ce 59 de deputaţi ce aparţin în mare parte partidului Likud al fostului premier, formaţiunilor de extremă dreapta şi partidelor ultra-ortodoxe au votat împotrivă.

La începutul lunii iunie, liderul opoziţiei, Yair Lapid, a reuşit să adune o majoritate formând o coaliţie ce reuneşte două partide de stânga, două de centru, trei de dreapta şi formaţiunea arabă Raam, condusă de Mansour Abbas. Pentru a se asigura de sprijinul lui Naftali Bennett, Yair Lapid i-a propus acestuia să fie prim-ministru timp de doi ani, urmând ca el să preia funcţia de şef al guvernului în august 2023.

Dacă guvernul Bennett nu ar fi obţinut majoritatea în parlament, Israelul se îndrepta probabil spre al cincilea rând de alegeri, în mai puţin de doi ani.

Într-o alocuţiune în Knesset, înainte de vot, Netanyahu a asigurat că "în curând" se va întoarce la putere.

Noul premier al Israelului, Naftali Bennett, şi-a prezentat luni cabinetul, cei 27 de miniştri întâlnindu-se la Ierusalim cu preşedintele Reuven Rivlin pentru o ceremonie tradiţională, relatează DPA.

Citit 361 ori Ultima modificare Marți, 15 Iunie 2021 02:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.