Amenințarea arsenalelor nucleare

Amenințarea arsenalelor nucleare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm a identificat o tendinţă îngrijorătoare a situaţiei armelor nucleare la nivel mondial, informează luni dpa.

Deşi numărul total al focoaselor nucleare este în scădere, SIPRI afirmă în raportul său anual, dat publicităţii luni, că există mai multe arme nucleare dislocabile decât în urmă cu un an. Reducerea anterioară a numărului acestor focoase dislocabile pare să fi stagnat. În acelaşi timp, sunt în desfăşurare programe extinse şi costisitoare de modernizare.

În total, se estimează că la începutul anului 2021, la nivel mondial, existau 13.080 de arme nucleare. Aceasta înseamnă cu 320 mai puţine decât în anul precedent şi mai puţin de o cincime din ceea ce puterile nucleare deţineau în arsenalele lor în perioada cea mai tensionată a războiului rece, la mijlocul anilor '80. SUA şi Rusia continuă să deţină peste 90 la sută din acest arsenal, restul fiind distribuit între China, Franţa, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel şi Coreea de Nord.

Citit 379 ori Ultima modificare Marți, 15 Iunie 2021 02:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.